Unele dintre cele mai mari investitii din Sibiu s-au facut dincolo de lege. Cel putin asa arata un raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu (ISU). Hotelurile Ramada si Palace si magazinul Dumbrava sint citeva exemple.
Potrivit ISU, magazinul Dumbrava a fost supraetajat, fara obtinerea autorizatiei de constructie
Hotelul Ramada, detinut de omul de afaceri Ilie Carabulea, nu are un serviciu privat pentru situatii de urgenta, conform prevederilor normativului de proiectare. Aceasta este una din problemele evidentiate de reprezentii ISU intr-un raport al activitatii, intocmit pentru sedinta de ieri a Colegiului Prefectural. Acelasi raport mai arata ca la hotelul Palace s-a construit un etaj in plus fata de regimul de inaltime avizat. „Pentru acest nivel nu s-a obtinut avizul de securitate la incendiu”, subliniaza raportulul de bilant al ISU, document semnat si stampilat de inspectorul sef, colonelul Florian Chioar. Potrivit ISU, nereguli mari sint si la magazinul Dumbrava, detinut de SC Cometex SA. In urma lucrarilor de anul trecut, magazinul a fost supraetajat, fara obtinerea autorizatiei de constructie. „Am efectuat demersurile necesare privind informarea Primariei, Prefecturii si Inspectoratului Judetean in Constructii asupra starii de fapt. Pina la data raportului, beneficiarul nu a obtinut autorizatia de constructie pentru intrarea in legalitate”, se arata in raport.
Probleme de mediu
In cadrul sedintei Colegiul Prefectural, au fost puse pe tapet si probleme legate de spatiile verzi, colectarea deseurilor, precum si nemultumiri privind conditiile de la gradina zoologica, obiectiv aflat deja pe lista de investitii a Primariei. „Sintem inca departe de ceea ce ar trebui sa insemne o gradina zoologica. E important ca animelele sa aiba spatii mai mari, iar gradina zoologica sa-si indeplineasca si rolul educational, dar si cel de cercetare”, a explicat Dumitru Ungureanu, directorul Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Sibiu. Ungureanu a adaugat ca stam prost si la capitolul spatii verzi, mai ales in Vasile Aaron si Gusterita, dar si in ceea ce priveste sistemul de colectare a deseurilor. „Nu avem un sistem de colectare selectiva. Schuster si GWM nu au inteles ca trebuie s-o ia inaintea vremurilor si sa se dezvolte”, a afirmat Ungureanu.
Peste 300 de sibieni, fara contracte
Munca „la negru, la cenusiu sau la gri”, asa cum a fost descrisa, anecdotic, de Francisc Szombatfalvi-Torok, inspectorul sef al ITM Sibiu, a lasat si anul trecut urme in Sibiu. Potrivit ITM, 372 de persoane au fost depistate, in 2007, fara contracte de munca, fata de 266, cite erau in 2006. „O alta problema e faptul ca peste 30.000 de carnete de munca sint parasite in sediul nostru. Nu gasim stapinii”, a spus Torok. Prefectul Ilie Mitea este de parere ca posesorii acelor carnete sint, probabil, plecati la munca in strainatate, o posibilitate sustinuta si de Torok.
Lista neagra a lui Mitea
La sedinta Colegiului Prefectural au luat parte si subprefectii Marin Craciun si Rodica Tirlea. Ilie Mitea a deschis sedinta printr-o serie de solicitari adresate unor servicii deconcentrate, prin care intentioneaza sa afle planurile de dezvoltare si prioritatiile in materie de investitii. „Ma adresez in primul rind domnului Blagu de la Electrica. As vrea sa vad si programele de la Directia Sanitara, Agentia de Plati pentru Agricultura, Inspectoratul Scolar Judetean si toate serviciile care tin de MIRA. Electrica ma intereseaza in mod deosebit”, a tinut sa precizeze Mitea.
Sursa: Monitorul de Sibiu