Mai nou, cea mai practica si, se pare, eficienta metoda de a scapa de cainii vagabonzi este impuscarea acestor animale, o solutie barbara si extrem de contestata de iubitorii de animale.
Daca biciuirea unui cal se poate pedepsi cu inchisoarea, impuscarea cainilor fara stapan nu doar ca nu se pedepseste, ci este o idee imbratisata si… legala. Odata cu vanatoare de vulpi, s-a declansat, legal, se motiveaza, si vanatoarea de caini vagabonzi. Aceasta varianta a fost imbratisata si in alte zone din afara judetului Botosani.
Cainii din afara localitatilor pot fi impuscati
Impuscarea cainilor vagabonzi este acceptata de lege, sustin autoritatile, insa in anumite conditii. „In principiu, aceasta nu este problema institutiei noastre, ci a asociatiilor de vanatoare. Dar in statutul asociatiilor exista prevederea expresa si legala ca tot ce inseamna caine vagabond, pisica sau animal care poate duce la contaminarea acestei arii de vanatoare prin transmiterea de boli, trebuie ucis prin impuscare. Conditia este sa fie ingropate dupa, pentru a nu fi lasate la voia intamplarii. Trebuie sa existe acordul autoritatilor, iar cainii vagabonzi trebuie sa fie la o anumita distanta de zonele locuite pentru a putea fi impuscate”, a mentionat Vladimir Rizac, director general in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Botosani.
Omul ramane, inca, prietenul cainelui
Cele mai multe persoane sunt de parere ca se pot gasi alte solutii pentru cainii comunitari, metode care sa nu implice cruzimea. „Eu nu inteleg cum cineva poate ucide aceste animale cu atata sange rece. Ce daca hoinaresc, nu au unde sta si nu au un stapan, asta nu inseamna ca nu sufera si ele. Nu se gaseste alta metoda? Sa-i sterilizeze, e o metoda care necesita timp pentru a se observa rezultatele, dar e o metoda umana. Maine, poimaine ne trezim ca se da o lege pentru impuscarea boschetarilor”, a declarat Veronia, o botosaneanca iubitoare de animale. Alte persoane s-au aratat dispuse sa contribuie lunar cu sume de bani in cazul in care se infiinteaza un adapost pentru cainii vagabonzi, sume ce ar insemna un ajutor pentru intretinerea patrupedelor.
La Ipotesti s-a actionat… legal
Din pacate, nici macar aceasta prevedere legala, impuscarea cainilor, considerata si asa inumana de mai multe persoane, nu este respectata. Faptul ca situatia a scapat de sub control o dovedeste un exemplu concret petrecut in urma cu aproximativ o saptamana. In masacrul de la Ipotesti, 10 caini au fost ucisi in curtea Casei Memoriale, fara a se da acordul pentru o astfel de vanatoare. Cei care au procedat la omorarea patrupedelor pot fi trasi la raspundere daca se dovedeste ca animalele au fost impuscate in curtea Memorialului fara a exista intentia de a curma suferinta animalelor. Intr-o astfel de situatie, oamenii legii ar trebui sa ia masuri asupra vanatorilor in cauza. „Daca animalele au fost ranite prin impuscare in camp si s-au retras in curtea respectiva, atunci impuscarea acestora a fost legala, in ideea in care s-a procedat astfel pentru a le curma suferinta. Daca, insa, cainii au fost impuscati in curtea Casei Memoriale fara ca acestea sa fie ranite initial si suferinde, atunci omorarea acelor animale a fost ilegala si politia ar trebui sa intervina”, a mentionat Vladimir Rizac.
Circuitul cainilor in natura
Si pentru ca cea mai ieftina metoda este sa predai sarcina mai departe, la noi se practica si transportul cainilor, de la Suceava la Botosani si de la Botosani in judet, unde legea permite uciderea animalelor fara stapan prin impuscare si nu prin eutanasiere, o metoda mai costisitoare. „Este adevarat, nu ducem lipsa de caini comunitari, ci, din contra, la fiecare luna ne mai trezim cu inca o haita de caini adusa de prin alte parti. Am informatii de la o serie de persoane care sustin ca au vazut masini, una din Suceava chiar, care au venit si au adus caini vagabonzi la noi. Este adevarat ca am avut discutii si am facut si adresa la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si la Directia Silvica pentru a ne sprijini in rezolvarea problemei cainilor vagabonzi si, cand a fost vanatoarea de vulpi asta iarna, au mai impuscat si din caini, insa doar pe cei aflati in camp”, a declarat Voicu Murariu, primarul comunei Vladeni, care a declarat, totodata, ca nu sustine aceasta varianta. Murariu considera, de asemenea, ca situatia s-ar putea rezolva prin sterilizare. „Este o metoda criminala, dar greseala nu este a noastra”, a mai adaugat primarul comunei Vladeni, care precizeaza ca, desi au existat plangeri la adresa comunitarilor, cainii vagabonzi nu le-au creat probleme majore localnicilor din Vladeni. Metoda de a transporta cainii in judet pare a se anunta o adevarata problema, cu atat mai mult cu cat noile prevederi legale interzic eutanasierea cainilor vagabonzi.
Edilii municipiului nu au solutii pentru eradicarea cainilor comunitari
Reprezentantii Primariei Botosani recunosc faptul ca, in momentul de fata, cainii comunitari reprezinta una dintre problemele majore, dar sustin ca nu au nicio solutie concreta pentru eradicarea cainilor, intrucat legea este foarte restrictiva. Viceprimarul Florin Ghiorghita sustine ca, pana cand nu va aparea o lege speciala, care sa reglementeze problema cainilor comunitari, nu se poate lua nicio masura. „Modificarea Legii privind protectia animalelor ne interzice sa mai eutanasiem cainii comunitari, amenda fiind intre 100 de milioane de lei vechi si un miliard. In aceste conditii nu avem prea multe solutii, iar la padoc nu avem o capacitate atat de mare incat sa putem strange toti cainii din municipiul Botosani”, a spus viceprimarul Florin Ghiorghita, care a tinut sa il contrazica pe consilierul local Val Guraliuc, care a spus ca sunt circa 10.000 de caini pe raza municipiului: „In momentul de fata, in municipiul Botosani avem circa 3000-4000 de caini pe strazi”. Potrivit edililor municipiului, padocul construit in apropierea gropii de gunoi are o capacitate de maximum 240 de locuri, in momentul de fata fiind acolo circa 200 de caini. Cum eutanasierea lor nu mai este posibila, in urmatoarea perioada este putin probabil sa mai aiba loc actiuni de ridicare a cainilor de pe strazi, acestia continuand sa reprezinte un pericol pentru botosaneni. „Nu stiu care este solutia si ce trebuie sa facem. La padoc nu mai avem loc, iar ca sa construim un alt padoc, ar insemna niste costuri in plus in ceea ce priveste asigurarea hranei acestor caini. Asteptam aparitia unei legi speciale, despre s-a vorbit, pentru a sti ce solutii avem”, a conchis Florin Ghiorghita
Sursa: Evenimentul de Botosani