Algele care produc petrol

2
301

Cercetatorii japonezi analizeaza capacitatea unor alge de a produce „petrol regenerabil”

Oamenii de stiinta au descoperit o specie de alge care pot genera combustibil. Acestia sustin ca, in cativa ani, pot acoperi nevoile energetice interne ale tarii.

Dupa multi ani de cercetari, profesorul Makoto Watanabe a descoperit ca algele „Botryococcus braunii” pot produce energie, scrie cotidianul britanic „The Times”.

Proprietatile algelor de a genera energie sunt cunoscute de cateva decenii, insa volumul si cantitatea difera de la o specie la alta, mai noteaza sursa citata.

Potrivit profesorului Makoto Watanabe, pentru producerea energiei este nevoie ca algele sa aiba suficienta lumina si foarte mult dioxid de carbon. Ulterior, dupa ce pe suprafata lor apare combustibilul, acesta este „recoltat” prin utilizarea acelorasi tehnologii care se folosesc in industria petroliera.

„Consider ca pot schimba Japonia in cinci ani. Mai mult, in cativa ani dupa aceasta, putem incepe sa schimbam lumea”, a declarat profesorul Makoto Watanabe, de la Universitatea Tsukuba, citat de „The Times”.

Japonia, exportator de petrol

Ambitia cercetatorului care a descoperit proprietatile algelor „Botryococcus braunii” este de a transforma Japonia dintr-o tara dependenta de importurile de resurse energetice intr-un stat exportator de petrol, care sa poata rivaliza cu oricare din tarile membre OPEC.

Profesorul este de parere ca nu va mai trece mult pana cand noua descoperire va aduce transformari majore in geopolitica mondiala dezvoltata in jurul nevoii tot mai acute de combustibili fosili pe care o manifesta omenirea.

Guvernul japonez s-a implicat deja in sustinerea culturilor de alge. Profesorul Makoto Watanabe spune ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru optimizarea costurilor si pentru indeplinirea conditiilor optime pentru mediul inconjurator.

Productivitate imensa

Pentru aceeasi suprafata, rapita poate produce pana la 1,2 tone combustibil.

Productia de combustibil generata de un hectar de culturi de cereale, transformate in etanol, este de 0,2 tone.

Productia generata de alge se incadreaza, teoretic, intre 50 si 140 de tone, pentru aceeasi suprafata.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.