Ploi oprite si pornite la comanda

Un sac de ciment cazut dintr-un avion i-a obligat pe militarii rusi sa admita ca „aranjeaza” precipitatiile

De peste doua decenii, aviatia militara aduce sau alunga ploile, la comanda Kremlinului. Secretul a fost dezvaluit in urma unui incident petrecut de Ziua Rusiei.

Pe 12 iunie, cand la Moscova se sarbatoreste Ziua nationala a Federatiei Ruse, un avion militar a plecat intr-o misiune meteorologica secreta, cu scopul de a opri venirea ploii deasupra manifestatiei. Militarii trebuiau sa imprastie un praf fin de ciment in atmosfera, care urma sa absoarba umiditatea.

Sacul a zdrobit o casa

Desi indeplineau o misiune de rutina, de aceasta data militarii au avut ghinion. Cimentul era depozitat in saci si, in timpul manevrelor, un sac de ciment de 25 kg le-a scapat din mana si a cazut peste o casa de langa Moscova, pe care a avariat-o grav. Informatia despre incident a devenit publica si, dupa cum au declarat meteorologii, „militarii au fost dati de gol”.

Aviatia rusa a fost nevoita sa recunoasca, pentru prima data, ca indeplineste astfel de misiuni meteorologice secrete de mai bine de 20 de ani.

Avionul laborator

Este cunoscut faptul ca aviatia este cea care indeplineste misiunile meteorologice legate de precipitatii, atat cele de alungare a ploii, cat si cele prin care precipitatiile sunt provocate.

Procedeele sunt de mare anvergura si, adesea, aparatele de zbor sunt transformate in veritabile laboratoare. De pilda, pentru obtinerea unei ploi artificiale se raspandeste iodura de argint in zona de formare a norilor.

Rolul acestei substante este de a congela particulele fine de apa din atmosfera si de a absorbi toata umiditatea din jur. Aceasta reactie produce acumularea unor nori de ploaie uriasi si, in acelasi timp, declanseaza ploaia.

Beneficiile ploilor artificiale

Prima ploaie provocata de om dateaza din 1946, cand americanii au pus capat unei secete devastatoare din regiunea New York-ului. Ulterior, in 1982, prin programul AL GHAIT, Marocul a fost salvat de seceta.

Burkina Faso este o alta tara africana care a aplicat, in 1997, un program de ploi artificiale numit SAAGA.

In Europa, in 1986, ploaia artificiala a fost utilizata cu succes pentru abaterea fumului toxic generat de explozia nucleara de la Cernobil.

Curcubeul artificial

Provocarea ploii, ca si impiedicarea producerii ei sunt mijloace prin care oamenii controleaza fenomenele meteorologice, in caz de calamitati. Impactul asupra mediului este insa considerabil, pentru ca, atat iodura de argint, cat si praful fin de ciment polueaza grav solul pe care cad. Aflat intre ploaie si cer senin, curcubeul este si el un fenomen meteorologic spectaculos, care poate fi produs artificial.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *