Algele, imposibil de stavilit

Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) este in cautare de solutii care sa permita reducerea “invaziei” algelor pe plaje.

Directorul interimar al institutiei, Gheorghe Babu, a declarat ca, pe perioada sezonului estival incheiat, s-au strans 40.000 de metri cubi de alge, iar situatia este din ce in ce mai greu de stavilit. O principala cauza a invaziei algelor ar fi nivelul ridicat al nutrientilor din apa marii. Gheorghe Babu sustine ca acestia provin din sistemele de canalizare ale localitatilor situate pe malul Dunarii si pe litoral. Conducerea DADL preconizeaza o crestere continua a cantitatii de alge, iar o solutie imediata ar fi marirea numarului de utilaje care sa le stranga. Totodata, seful DADL spera ca prin atragerea de fonduri europene sa se construiasca mai multe statii de epurare.

Babu a anuntat ca se intentioneaza elaborarea unui studiu pentru valorificarea algelor si impiedicarea lor de a ajunge pe tarm. El si-a manifestat speranta ca la licitatie ce urmeaza a fi organizata sa participe firme europene care sa propuna solutii avantajoase din punct de vedere economic. O varianta care functioneaza in alte state ar fi montarea de panouri de plasa, numai ca exista zone in care ea nu poate fi aplicata.

Deocamdata, echipele DADL Constanta au inceput lucrarile de conservare a plajelor, urmand a fi montati 8.000 de metri liniari de panouri din stuf pentru protejarea plajelor pe timp de iarna. Panourile vor fi mentinute pana in luna aprilie 2008 cand vor fi demontate si vor fi executate lucrari de terasament in vederea pregatirii plajelor pentru sezonul estival 2008.

Sursa: Ziua de Constanta

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente