SFAT – Evitati indulcitorii artificiali
Alimentele rafinate, produse de industria alimentara cu aprobari in regula, nu sunt recomandate nici macar omului sanatos, si cu atat mai putin celui bolnav.
In volumul „Alimentatia echilibrata a omului sanatos. Principiile dietei naturiste”, doctorul Pavel Chirila atrage atentia asupra alimentelor obtinute prin procesare industriala. „Industria alimentara lanseaza tot timpul alimente cu aprobari in regula, care, in conceptul medicinei naturiste, nu sunt recomandate nici macar omului sanatos, daramite celui bolnav”.
RECOMANDARE. In volumul sau, autorul mentioneaza o lista orientativa cu numele generic al unor asemenea alimente care prezinta mari abateri de la alimentatia ancestrala ori sunt contrafaceri, amestecuri de substante de sinteza etc. Doctorul Pavel Chirila ne recomanda sa evitam aceste alimente „categoric”, „deoarece produc o intoxicare lenta a organismului, iar efectul de cele mai multe ori ireversibil se observa dupa multi ani”.
Dr Pavel Chirirla mai precizeaza ca grasimile animale (in special slanina si untura), desi sunt naturale, trebuie evitate, pentru ca exista numeroase studii care le incrimineaza ca factor de risc in cresterea incidentei cancerului si aterosclerozei.
Recomandare. Aceasta lista de alimente ar trebui respectata de toata lumea, dar in mod special ar trebui eliminate din alimentatia copiilor, varstnicilor si a bolnavilor cronic. Majoritatea alimentelor aflate pe aceasta lista contin aditivi, dovediti a fi periculosi pentru sanatatea consumatorilor. Nu intamplator aceste alimente au fost numite inselatoare, deoarece multe dintre ele au gust, miros sau aspect placute ispitindu-i pe consumatori.
Analizand alimentele de pe aceasta lista, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, confirma faptul ca alimentele inalt procesate sunt raspunzatoare de declansarea multor boli, dar si de predispozitia pentru obezitate.
Multe dintre aceste alimente creeaza chiar un fel de dependenta in randul consumatorilor. Dar cel mai grav este ca alimentele inalt procesate fac parte din hrana zilnica a copiilor, ei fiind supusi unui proces de „otravire” treptata.
Alungati-le de la masa
zaharul si alimentele preparate cu zahar, cu exceptia zaharului brun, care este acceptat de majoritatea autorilor;
indulcitori ca aspartamul si ciclamatul;
margarina;
bauturile racoritoare chimizate;
laptele praf;
mezelurile preparate industrial;
conservele;
praful de oua;
supele instant;
cafeaua solubila;
alimentele aditivate cu E-uri;
apa de retea;
alimentele care contin hidrolizat de proteina;
alimentele rezultate din organisme modificate genetic;
apa de suprafata, din cauza cantitatilor mari de nitriti;
alimentele obtinute din culturi tratate cu ingrasaminte chimice;
laptele si bauturile sterilizate cu raze gama;
alimentele congelate timp indelungat sau decongelate si congelate de mai multe ori.
Sursa: Jurnalul National