Mananca morcovi ca sa ai o vedere buna, ne sfatuiau pe buna dreptate mamele, fiindca pigmentul natural numit betacaroten este un precursor al vitaminei A, un antioxidant care previne orbirea si cataracta. Betacarotenul se gaseste atat in morcovi, cat si in rosii, legume verzi, fructe de padure. Carenta de vitamina A provoaca xeroftalmie (uscarea conjunctivei si a corneei) si umflarea pleoapelor.
Cristalinul ochiului uman contine in mod natural o cantitate mare de vitamina C. Daca aceasta cantitate scade, acuitatea vizuala este afectata. Persoanele care consuma mai putin de 125 mg de vitamina C pe zi prezinta un risc mai mare de a suferi tulburari de vedere decat cele care au un aport zilnic de 500 mg. Fumatorii au nevoie de un plus de vitamina C, fiindca un pachet de tigari consuma tot atata vitamina C cat se afla intr-o lamaie. La cei care fumeaza, carentele de vitamina C favorizeaza aparitia cataractei mai devreme si mai rapid. Consumul constant de citrice previne, de asemenea, glaucomul. Din alimentatia zilnica nu trebuie sa lipseasca nici vitamina E, fiindca imbunatateste acuitatea vizuala. Vitamina E se poate procura din alune, nuci, seminte de floarea-soarelui, germeni de grau.
LUTEINA. Luteina si zeaxantina sunt doi pigmenti naturali ai ochilor, care previn aparitia degeneresecentei maculare, una dintre cele mai frecvente cauze de orbire la varstnici. Principalele surse de luteina si zeaxantina sunt fructele si legumele proaspete, de culoare inchisa: portocale, kiwi, prune, pepene, struguri, mazare, fasole verde, spanac, broccoli, ardei gras.
Sursa: Jurnalul National