Pasta de carne si E-uri

Cei cinci aditivi alimentari folositi afecteaza si mai mult calitatea si asa precara a acestui parizer. De aceea, nu este recomandat unor categorii vaste de consumatori.

Parizerul de vita de la Best Farm are ca principale ingrediente carnea de vita, de pui si curcan, toate dezosate mecanic. Apoi urmeaza apa, sarea, condimentele, proteina dezosata mecanic si o intreaga paleta de aditivi alimentari: „conservanti: azotit de sodiu E 250, stabilizatori: polifosfati de sodiu E 452, antioxidanti: ascorbat E 301, citrat de sodiu E 331, potentiator de gust: glutamat de sodiu E 621, colorant: carmin E 120”.

Analiza.Parizerul analizat este un produs din carne de vita in amestec cu carne dezosata mecanic (MDM), proteina vegetala si aditivi alimentari: conservanti, stabilizatori, antioxidanti, potentiatori de aroma, colorant. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune despre carnea dezosata mecanic ca „are valoare biologica scazuta, putand fi contaminata microbiologic cu germeni rezistenti la tratamente termice: Helicobacter pylori – agent al gastritei, ulcerului si cancerului de stomac”.

Aditivii alimentari utilizati scad si mai mult valoarea nutritionala a produsului. Conservantul nitrit de sodiu, E 250, poate fi carcinogen, mai ales pentru persoanele care sunt predispuse la aparitia unor astfel de maladii. De aceea, consumatorii trebuie sa fie atenti sa nu depaseasca doza zilnica admisa de 0,1 mg/kg corp pentru toate sursele de nitriti din hrana. Adaosul de polifosfati dezechilibreaza dieta in raportul cu calciu-fosfor, blocand fixarea calciului in oase. Potentiatorul de gust, monoglutamat de sodiu, E 621, este neurotoxic putand provoca persoanelor sensibile greturi, senzatii de voma, simptome care sunt descrise de specialisti ca sindrom al bucatariei chinezesti. Colorantul carmin poate provoca anumitor persoane eruptii cutanate, alergii, astm. Desi nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca produsul este dezechilibrat nutritional, continand proteina (MDM) cu valoare biologica scazuta.

Concluzii.
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul nostru nu recomanda parizerul de vita copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, neuropsihice, neurodegenerative, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza), suferinzilor de guta, suferinzilor de boli pulmonare, dermatologice, alergicilor, batranilor, astmaticilor, celor cu cancere.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *