Infectii bioteroriste

0
305

SOS – Paza buna trece primejdia unor boli severe

„In eventualitatea unui atac bioterorist, Bucurestiul nu este pregatit sa faca fata. Ne temem mai mult de panica starnita la nivelul populatiei. Acest pericol creste in conditiile in care Bucurestiul va gazdui intre 2 si 4 aprilie summit-ul NATO”, atrage atentia Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMF).

Microorganismele cu cea mai mare probabilitate de a fi folosite in atacurile bioteroriste sunt: antraxul, variola, ciuma, tularemia, botulismul si febrele hemoragice virale. „Raspunsul sistemului de sanatate publica incepe cu medicul de familie, care trebuie sa suspecteze prezenta acestor agenti, sa fie familiarizat cu diagnosticul si managementul acestor infectii”, sustine AMF Bucuresti-Ilfov. Doctorul Cristian Oana, medic de familie, spune ca nu se cunoaste care este rezerva de medicamente (antibiotice, vaccinuri) necesare in tratamentul acestor infectii bioteroriste si care sunt spitalele de prima linie notificate in asemenea situatii.

Experienta. Avertismentul AMF Bucuresti-Ilfov tine seama de experienta din Marea Britanie si Statele Unite, care dovedeste ca, in situatii de acest gen, medicii de familie si medicii din ambulatorii reprezinta un segment foarte important.

Dr Rodica Tanasescu, presedintele AMF Bucuresti-Ilfov, semnaleaza ca: „Probabil si mai importanta este capacitatea medicilor de familie de a-i calma pe pacientii speriati si de a-i educa in privinta tratamentului si a preventiei eficiente”. Episoadele de bioterorism consemnate din toamna lui 2001 arata ca panica este un element care contribuie la pierderea de sub control a situatiei, medicului revenindu-i misiunea dificila de a diferentia omul speriat de omul cu adevarat bolnav. Pentru aceasta, AMF Bucuresti-Ilfov considera necesara pregatirea medicilor de familie pentru precizarea diagnosticului precoce al infectiilor bioteroriste. In acest sens, AMF Bucuresti-Ilfov s-a adresat Centrului de Cercetari Medicale al MApN, care a raspuns solicitarii de a-i pregati pe medicii de familie.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.