Cunoscuta planta binefacatoare Aloe vera mai poarta si numele de Aloe barbadenis Miller, o planta subtropicala ce se trage din familia liliaceelor, ca si usturoiul, ceapa, crinul sau laleaua, fiind insa singura care are virtutile ei curative.
Cunoscuta inca din Antichitate, isi are numele din cuvantul arab „aloeh”, care inseamna „seva cristalina si amara”. Pana si vechii egipteni o numeau „planta nemuriri”; punand-o printre darurile funerare inmormantate cu faraonii, pentru a asigura, chiar si dupa moarte, sanatate spiritului faraonului.
Planta are frunze carnoase in forma de lancere ce cresc direct din pamant, cu marginile in forma de dinte de fierastrau. In mijloc prezinta o tulpina care se termina in flori de culoare galben-rosie de forma cilindrica. Planta cultivate are inaltimea de 75-120 cm, are 12-15 frunze late, carnoase, greutatea unei Frunze fiind intre 700-1500 de grame.
Aceasta creste natural in Africa de nord, est si sud, in tarile din jurul Marii Mediterane, Marii Rosii, in India, China si insulele Oceanului Indean. In general planta nu creste in zonele geografice unde temperature coboara pentru mult timp sub 0 grade Celsius.
Cat despre proprietatile vindecatoare are acestei plante, fara prea multe laude, nu pot decat sa enumar cateva dintre ele:
Cercetatorii janopezi au identificat recent 3 agenti antitumorali, ajungand la concluzia ca aloe este eficenta in tratarea leucemiei si a tumorilor maligne de orice tip.
Gelul de aloe vera determina o reducere cu 80%a numarului de ulcere in formare iar daca este administrata ulcerului deja format duce la o vindecare de trei ori mai rapida.
Cercetatori au demosntrat ca aloe determina scaderea colesterolului, a triglicerolului, a fosfo-lipidelor si a acizilor grasi.
Gelul de aloe vera contine substante care stimuleaza formarea de fagocitoze si anticorpi; are un effect de vindecare remarcabil in cea ce priveste afectiunile mucoasei bucale, reducerea edudemului si calmarea acestuia.
Testele arata ca Aloe vera gel a avut o eficenta de 100% in cea ce priveste distrugera parazitului „trichomona”.
Aloe vera contine antrachinona si acid antranilic, amandoua componentele fiind foarte eficenta impotriva artritei si a reumatismului articular.
Aloe vera este cu 50% mai eficenta in tratamentul arsurilor decat toate remediile cunoscute.
Aloe vera contine agenti hipoglicemici care determina scaderea masiva a nivelului de glucoza din sange.
Atat pentru uz extern pe baza de gel de aloe vera cat si administrarea orala a gelului, acesta accelereaza vindecarea ranilor, viteza de regenerare celulara crescand de 6-8ori.
Aloe vera actioneaza ca un antioxidantneutralizand efectul nociv al radiotilor si stimuland substantele care apara organismul.
Cristofor Columb:
„Sunt patru plante indispensabile pentru viata omului: graul, strugurii, maslinele si planta de aloe.
Prima hraneste, a doua bucucara inima omului, a treia aduce armonie , a patra te face sanatos.”