Muntii Stancosi – portret in schimbare

Regiunea Muntilor Stancosi din vestul Statelor Unite se confrunta cu cresterea populatiei si, implicit, cu extinderea habitatului uman, in acelasi timp cu fenomenul global al incalzirii climei.
muntii stancosi
Potrivit ultimului numar al World Watch magazine, acest lucru pune in pericol ecosistemele si economia zonei respective.
Lina Barrera scrie, in primul fascicol al seriei de articole intitulate Portrete ale unui climat in schimbare, ca statele din regiunea Muntilor Stancosi ar avea numai de castigat, daca ar face investitii in proiecte de protejare a naturii. Acestea ar contribui la dezvoltarea robusta a economiilor statelor, la cresterea veniturilor si la imbunatatirea calitatii vietii. Autoarea cerceteaza felul in care schimbarile climatice afecteaza imensul lant muntos si zonele limitrofe acestuia.
Temperatura medie a iernilor vestului american a crescut in ultimul secol cu 1,4 grade Celsius. Populatia zonei a fost martora in acest timp, la subtierea stratului de zapada de pe munti, o crestere a precipitatiilor lichide in defavoarea celor solide si la cresterea minimelor de peste iarna.
Schimbarile climatice amintite pun in pericol speciile cu nevoi specifice de habitat si temperatura si ameninta sa distruga tocmai zonele care asigura prosperitaea economica a regiunii. Dezvoltarea sectorului energetic, imputinarea resurselor de apa si cresterea populatiei vor impieta asupra cresterii economice sustinute de care aceasta regiune s-a bucurat pana acum.

Sursa: 4 ecotips

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente