Folosind numai microbrichetele rezultate din deseurile lemnoase, energia termica obtinuta ar putea fi echivalenta cu cea rezultata prin arderea a 900o·950 milioane m3 gaze naturale sau 960o·1000 mii tone combustibil lichid usor.
In acest fel, cifrele indica o economie de minimum 400 miliarde de lei noi la importurile de gaze naturale sau petrol, date obtinute doar prin conversie energetica si nu prin preturile de piata ale acestor materii, care in ultima perioada au cunoscut cresteri spectaculoase, potrivit managerului general al unei societati harghitene care asigura know-how-ul implementarii tehnologiei de brichetare a resturilor lemnoase, Vasile Croitoru.
Acest calcul are in vedere cantitatea minima de biomasa lignocelulozica, adica aceea care nu se industrializeaza.Daca s-ar lua in considerare si resturile tehnologice de la prelucrarea lemnului in fabricile de mobila si alte produse finite din lemn, cantitatea de microbrichete care s-ar obtine ar fi uriasa.
Peste 10 milioane de tone anual
In conditiile in care nu s-au luat in calcul resturile celulozice din agricultura, care sunt arse pe camp sau inglobate in sol, cantitatea de microbrichete ce s-ar putea produce in Romania ar putea depasi 10 milioane de tone.
Sursa: Adevarul