
Racelile si gripele pot fi prevenite si tratate cu anumite alimente, dar si cu plante sau metode specifi ce medicinei orientale. Vi le oferim pe cele mai importante
Un studiu din 2012 aparut in revista medicala „The Lancet”, plaseaza Romania pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice. Din cauza unei utilizarii excesive si eronate, in ultimii ani s-a constatat raspandirea accelerata a bacteriilor rezistente la antibiotice, cu riscuri uriase pe termen lung. Solutia alternativa: antibioticele naturale.
1. Ceapa si usturoiul
Contin substante foarte puternice cu efect antibacterian si antiviral. Se recomanda de 3-4 ori pe saptamana. „O persoana care consuma ceapa si usturoi e mult mai protejata impotriva gripei si racelii decat cei care nu consuma’’, spune Gabriela Papazian- Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie.
2. Eucaliptul
Este un antiseptic natural care poate sa lupte cu infectii, bacterii, ciuperci si virusuri. Cel mai adesea il gasiti sub forma de ceai, insa si sub forma de extract, ulei sau sirop.
3. Extract din frunze de maslin
Contine oleuropeina, al carei ingredient activ, acidul eleonlic are proprietati puternice antibacteriene si antivirale.
4. Uleiul de oregano
Un articol din 2001 din Science Daily a confirmat ca proprietatile antibacteriene ale uleiului de oregano sunt mai eficiente decat antibioticele gen penicilina impotriva stafilococilor.
5. Uleiul de cocos
Mary G. Enig, un biochimist cu doctorat in nutritie, este cea care a descoperit potentialul uleiului de cocos. Ea spune ca organismul nostru foloseste un ingredientminune din acest ulei – monolaurin – pentru a lupta cu diferite boli si infectii, virusuri si bacterii.
6. Mierea
Este un adjuvant excelent in tratamentul afectiunilor respiratorii. Mierea de manuka, provenita din Australia si Noua Zeelanda, e cea mai eficienta. Ea poate sa ucida o varietate larga de agenti patogeni, chiar si Staphylococcus aureus, care duce la septicemii mortale.
7. Veninul albinelor
Veninul e folosit atat in stare proaspata, prin intepaturi, cat si sub forma de preparate medicamentoase, avand propietati antibiotice si antibacteriene.
8. CONDIMENTELE
Scortisoara, cimbrul, ghimbirul, maghiranul, rozmarinul, ardeiul iute, piperul ajuta in raceli. Daca apar primele simptome de gripa, un tratament de aproximativ o saptamana cu cimbru, poate stopa dezvoltarea bolii. Cimbrul se foloseste in general in bolile acute pentru ca nu poate fi folosit perioade indelungate”, adauga expertul in fitoterapie.
9. ECHINACEEA
Aceasta planta este folosita de sute de ani in lupta cu bacteriile si virusurile, ajutand in acelasi timp sistemul imunitar. Cea mai eficienta parte a plantei este radacina, din ea se extrag siropuri si uleiuri. Florile si semintele sunt cel mai des folosite pentru ceaiuri.
10. MOXIBUSTIE
Pentru complicatiile racelilor, o metoda recomandata in medicina alternativa este asa numita moxibustie. Metoda cu origini orientale consta in aplicarea punctuala a moxei (o mica gramajoara realizata din frunze uscate si maruntite). „Moxibustia e utilizata mai ales in afectiuni reumatismale, in sinuzitele cronice”, afirma specialistul in medicina alternativa Corneliu Moldovan.