Bosch isi va inchide productia de celule si module solare din cauza pierderilor

Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia
 Bosch isi va inchide productia de celule si module solare din cauza pierderilor
Bosch isi va inchide productia de celule si module solare din cauza pierderilor

Pana la finele anului, firma germana Bosch isi va inchide productia de celule si module solare, ca si activitatile de dezvoltare in acest domeniu. Decizia a fost comunicata vineri 22 martie, de firma cunoscuta mai cu seama ca important furnizor de componente auto. „Este o decizie foarte dureroasa pentru Grupul Bosch” a declarat seful firmei Volkmar Denner, citat de manager-magazin.de. Din 2009, Bosch a inregistrat pierderi pe sectorul solar, de 2,4 miliarde de euro. Un miliard au fost pierderile doar anul trecut. In acest sector lucreaza 3000 de angajati.

Astfel, productia de celule solare cristaline cu sediul la Arnstadt in Turingia va fi oprita. Vor inceta si diversele activitati de cercetare si dezvoltare in domeniu. Bosch vrea sa-si vanda fabrica din Franta, ca si partile detinute la firma-fiica Aleo Solar. Centrul solar din Erfurt a fost deja inchis, in 2012. Pentru moment, firma intentioneaza pastrarea doar a tehnologiei de stratificare subtire, cu 150 de angajati. Toate celelalte sectii legate de bransa solara vor fi scoase la vanzare in urmatoarele luni. Incercarile de gasire a unor parteneri au esuat.
Decizia a fost luata in urma masivelor pierderi din ultimii trei ani. Iar in primele doua luni ale anului 2013, cifra de afaceri a scazut semnificativ. „Astfel de pierderi nu pot fi suportate de Bosch” a declarat Denner, mentionand ca sectoarele perdante nu au voie sa pericliteze firma, in ansamblul ei. Seful sectorului de componente auto al firmei, Bernd Bohr, a sugerat intr-un interviu dat publicatiei manager-magazin si citat de Welt.de, ca „subventionarile indirecte nu vor fi vesnice, la Bosch”.

Productia si business-ul cu energia solara au fost extrem de la moda in ultimii patru ani, incurajate politic si in parte subventionate de statul german. Insa noua tehnica de producere a energiei n-a inregistrat doar succese. 40 de producatori europeni de module solare si-au inchis portile sau au anuntat insolventa. Vina se da, in parte, pe chinezi, cu preturile lor de dumping. Insa cu siguranta ca mai exista si alte cauze: soare putin, reducerea subventiilor, costurile initiale pentru consumator relativ mari si amortizabile doar in timp.

Sindicatul IG Metall a criticat decizia inchiderii centrelor de productie ale Bosch. Seful IG Metall Berthold Huber a spus ca energia solara reprezinta „o piata cu potential enorm“ si ca „aceia ce renunta acum, renunta la o tehnologie a viitorului si dauneaza faimei Germaniei de centru industrial si al inaltei tehnologii“. „Politicienii trebuie sa aiba grija de conditii concurentiale corecte pentru productia fotovoltaica europeana“, a mai spus Huber.

Firma germana Bosch a fost mentionata intr-o stire a agentiei de presa Reuters de duminica 24 martie, in contextul anuntului facut de premierul Victor Ponta sambata, la Antena 3. O firma „dintre cele mai mari si mai reputate“ ale Germaniei care produce componente auto ar intentiona deschiderea unui centru de productie in Romania. Cabinetul Ponta ar fi agreat acest demers, insa premierul n-a spus despre ce firma e vorba.

„La mijlocul anului 2012 Bosch a declarat ca vrea sa construiasca o noua fabrica pentru producerea si dezvoltarea de componente electronice pentru masini. Conform relatarilor de atunci, productia ar urma sa inceapa la mijlocul anului 2013”, informeza Reuters, indicand si ca localizarea acesteia ar urma sa fie la Cluj-Napoca, un oras la 400 de km nord-vest de Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *