Amenzi pentru stationarea cu motorul pornit in Canada

motor pornitO fata de 9 ani din Edmonton a reusit sa impuna o lege prin care masinile stationate trebuie sa aiba motorul oprit.

Anna Talman, o canadianca de 9 ani, a reusit sa impuna in fata Consiliului Local al orasului Edmonton un proiect de lege prin care masinile nu mai au voie sa stationeze cu motorul pornit.

“Am vazut o masina care statea cu motorul pornit fara sa avanseze si mi-am dat seama ca imi este foarte greu sa respir”, spune Anna, care dupa acest episod a decis sa infiinteze, cu ajutorul parintilor sai, organizatia ECO-AIR. Pentru ca in acest grup s-au inscris foarte multi locuitori ai orasului, legea a trecut de Consiliu si a primit 140.000 de dolari ca fonduri pentru o campanie anti-poluare.

Campania va include stabilirea unor zone in care masinile nu au voie sa stationeze cu motorul pornit, cum sunt imprejurimile scolilor, ale cartierelor de locuinte sau drive-urile restaurantelor de tip fast food.

Totusi, campania fetitei are si contestatari. Unul dintre consilierii primariei, Mike Nickel, crede ca masurile care trebuie luate sunt ridicole in anumite situatii: “Cand afara sunt -40 de grade si tii motorul pornit pentru a mentine o temperatura acceptabila in habitaclu, ar trebui sa politia sa vina sa iti opreasca masina? In plus, vorbimde costuri mari. Astazi e vorba de 140.000 de dolari pentru campanie, insa suma va creste la 250.000, apoi la 500.000 de dolari”, spune politicianul canadian.

Un studiu condus de Consumer Energy center SUA arata ca mentinerea motorului pornit timp de doua minute in timp ce masina sta la coada la McDonald’s Drive, de exemplu, consuma aceeasi canbtitate de combustibil ca o masina care ruleaza pe circa un kilometru si jumatate. Recomandarea specialistilor in mediu: opriti motorul daca aveti de gand sa stationati mai mult de 30 de secunde. Asta pentru ca zece secunde de mentinere in functiune a motorului fara ca acesta sa impinga masina consuma mai mult decat manevra de stop/start.

Sursa: Automarket

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente