Cele mai mari amenzi pentru distrugerea coastei Marii Negre le vor primi firmele care construiesc in zona costiera, pe proprietate publica. Este vorba despre sume cuprinse intre 40.000 si 80.000 de lei. Persoanele fizice care fac acelasi lucru, platesc 15.000 – 30.000 lei.
Cuantumul acestor amenzi a fost legiferat marti, cand deputatii au votat modificarea OUG privind gospodarirea zonei costiere. Amenzi de 15.000 – 30.000 lei (persoane juridice) si de la 3.500 – 7.000 lei (persoane fizice) se aplica pentru desfasurarea activitatilor sezoniere de imbaiere fara autorizatie, in zona plajelor si a coastelor.
Tot atat se aplica si pentru redistribuirea aiurea a nisipului acumulat in unele portiuni de plaje, fara documentatia de specialitate. Aceeasi amenda ii paste si pe cei care nu intretin corespunzator plajele, malurile si falezele, desi li s-a recunoscut dreptul de folosinta.
Potrivit modificarilor adoptate de deputati, este interzisa subinchirierea totala sau partiala a plajelor turistice. Pentru a mentine integritatea zonei de protectie, s-au interzis extragerea nisipului si a fragmentelor de roci, cu exceptia celor necesare pentru studii sau innisipari.
Este total interzisa desecarea zonelor umede de pe domeniului public, pentru infiintarea plantatiilor forestiere. Autoritatile locale au obligatia de a construi sisteme de canalizare si statii de epurare ecologice in toate localitatile zonei costiere. Asta, ca sa stopeze murdarirea apelor subterane si a apei marii.
Sursa: Gandul