America Latina, una dintre regiunile globului care are cele mai reduse emisii de gaze cu efect de sera, este totusi cea mai afectata de incalzirea climatica, 30-40% din biodiversitatea anumitor tari de aici riscand sa se piarda pana in 2100, a anuntat Comisia Economica pentru America Latina si Caraibe (CEPAL).
Daca in cadrul conferintei de la Copenhaga nu se va ajunge la niciun acord privind climatul, costul pe care tarile din America Latina vor fi nevoite sa il plateasca la sfarsitul acestui secol va ajunge la 137% din produsul lor intern brut (PIB), mai exact la 250 de miliarde de dolari, se arata intr-un studiu al CEPAL, citat de AFP.
Tarile cel mai grav afectate vor fi Bolivia, Chile, Ecuador, Paraguay si Peru, care vor suferi in special din cauza resurselor de apa tot mai rare si a degradarii a 60% din terenurile arabile, se arata in studiul CEPAL, prezentat in cadrul conferintei de la Copenhaga.
Raportul precizeaza ca efectele incalzirii climatice nu vor fi omogene in America Latina, in tari precum Argentina, Chile sau Uruguay productivitatea agricola putand beneficia de pe urma cresterii cu 1,5 sau 2 grade a temperaturii.
In momentul in care incalzirea climatica va depasi cele 2 grade Celsius, efectul va fi unul negativ, astfel ca unele tari sau chiar regiuni din America Latina „si-ar putea pierde 30, pana la 40% din biodiversitate” pana in 2100.
In Brazilia, Ecuador si Guyana, mangrovele vor fi amenintate cu disparitia, Insulele Caraibe vor fi amenintate de cresterea apelor, iar scaderea precipitatiilor va avea un impact negativ asupra biodiversitatii din regiunile amazoniene.
Chiar daca America Latina este „a doua regiune din lume (dupa Africa) cu cele mai reduse emisii de gaze cu efect de sera, ea se confrunta cu impactul incalzirii climatice mai mult decat oricare alta”, concluzioneaza raportul CEPAL, care cere un „sprijin tehnologic si financiar urgent din partea tarilor industrializate”, pentru a ajuta continentul sud-american sa raspunda la efectele incalzirii globale.
Sursa: Intact News