Amsterdam riscă să ajungă îngropat sub gunoaie

Primăria orașului Amsterdam (Olanda) este dispusă să ofere 6 milioane de euro pentru a acoperi datoriile companiei de tratare a deșeurilor AEB, care operează mai multe incineratoare de deșeuri. În acest scop, potrivit unor surse de televiziune publică, va fi numit un manager care să gestioneze datoriile companiei și care să păsteze un dialog constant cu municipalitatea orașului.

Uzina de tratare a deșeurilor din Amsterdam, AEB, se confruntă cu probleme financiare majore: din cauza lucrărilor de întreținere frecvente și de lungă durată, compania nu a reușit să presteze serviciile pentru care s-a angajat. În urmă cu mai multe săptămâni, spre exemplu, patru dintre cele șase linii de incinerare a deșeurilor au fost oprite.

The AEB in the Westelijk Havengebied BEELD ANP – imaginea a fost preluată de pe: https://www.parool.nl/

Drept rezultat, gunoiul a început să se acumuleze în capitala Olandeză, cauzând îngrijorări în rândul operatorilor de deșeuri care se tem că nu vor fi plătiți pentru deșeurile pe care le-au colectat, întrucât acestea nu vor fi putea fi incinerate o perioadă de timp. Asociația operatorilor de deșeuri a tras alarma, nefiind convinsă că cele 6 milioane puse pe masă de municipalitate vor remedia situația.

Asistența financiară acordată de municipalitate nu va fi însă în măsură să rezolve problema celor circa 250 de tone de nămol rezidual trimise zilnic către AEB spre procesare de stațiile de colectare de la Amstel, Gooi și Vecht. Până acum trei ani, nămolurile care nu puteau fi procesate în Olanda erau exportate în Germania. Dar, cu noile reguli care au intrat în vigoare în Germania, acest lucru nu mai este posibil.

Olanda are în total șapte instalații de procesare a nămolului rezidual, printre care și AEB. Nemaiputând exporta către Germania, pentru a face față cerințelor, aceste companii au lucrat la capacitate maximă. Acum că AEB nu mai poate procesa acest nămol de canalizare, celelalte șase instalații sunt nevoite să preia responsabilitatea.

Instalațiile de incinerare ale AEB au fost supuse unor controale suplimentare încă din februarie 2018. Printre motivele care au determinat impunerea acestor controale se numără: incendiul care a avut loc în uzină, depășirea limitei permise de emisii de NOx, depistarea de mercur în deșeurile depozitate, lipsa unor măsuri de siguranță adecvate, lipsa de raportare sau raportare tardivă a situației din incinerator către municipalitate etc.

În ciuda faptului că este unul dintre cele mai dezvoltate orașe ale Europei, Amsterdam se confruntă cu o criză în materia gestionării deșeurilor. În 2019 au avut loc cel puțin 3 ori descărcări ilegale de circa zece mii de kilograme de nămoluri de canalizare pe Canalul Mării Nordului.

Imaginea a fost preluată de pe: https://www.31mag.nl/amsterdam-waste-crisis-continues-as-conditions-set-for-aeb-restructure/.

Problemele întâmpinate de AEB demonstrează, încă o dată, că încinerarea deșeurilor nu este o soluție viabilă pe termen mediu și lung. După ce în 2006 a fost apreciat ca fiind cel mai inovativ complex de incineratoare a deșeurilor din Olanda, capabil să încălzirească 35.000 de gospodării, AEB a întâmpinat ulterior numeroase probleme. În ciuda unei injecții de capital de 16 milioane de euro, patru dintre cele șase incineratoare au trebuit să fie închise în iulie, 2019, reducând considerabil capacitatea la tratare a deșeurilor în uzină.

„Politica de prelucrare a deșeurilor este responsabilitatea autorităților locale, însă criza de la AEB a arătat că problemele locale pot duce la probleme naționale”, a spus Stientje van Veldhoven, ministru olandez. „Cred că trebuie să găsim o soluție la problema gestionării deșeurilor care să fie viabilă pe termen lung și voi întreprinde cercetările necesare pentru a vedea ce măsuri se impun în acest sens.”

Consiliul local din Amsterdam a opinat că problema cu care se confruntă acum Amsterdamul trebuie privită holistic, luând în considerare rețeaua de procesare a deșeurilor la nivel național. „La o privire mai atentă, s-ar putea să constatăm că problema Amsterdamului este de fapt o problemă națională”, a declarat un purtător de cuvânt al consiliului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *