PETIȚIE: Nestlé incearcă să preia controlul asupra programului elvețian „Apă și Sanitație”

Comunitatea globală Story of Stuff, împreună cu observatorii de la Wellington Water Watchers au inițiat o petiție comună prin care cer Guvernului Elveției să nu îl numească pe Christian Frutiger, actualul șef pe Afaceri Publice Globale al Nestlé, în funcția de vicepreședinte al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDG).

SDG este o agenție elvețiană recunoscută pentru proiectele de ajutor pentru dezvoltare pe care le derulează în mai multe țări, fiind centrate pe statul de drept, reformarea sectorului sănătății, serviciilor sociale și protecției mediului. 

Printre responsabilitățile vicepreședintelui SDG s-ar număra și gestionarea Programului „Apă şi sanitație”, derulat în mai multe țări, printre care și în Republica Moldova, pentru care Frutiger ar fi un adevărat pericol. În calitatea sa de șef al afacerilor publice al Nestlé, Christian Frutiger este acuzat că a tratat cu iresponsabilitate problema supraexploatării resurselor de apă în stațiile de îmbuteliere pe care compania le operează în întreaga lume, refuzând, pe timpul mandatului său, să adreseze public această problemă în țări precum Canada, Franța și SUA, în ciuda presiunii publice.

Conform inițiatorilor petiției, Frutiger a ignorat cu bună știință problemele pe care compania Nestle le generează în state dezvoltate, care au tradiții democratice bine stabilite, motiv pentru care consideră că o posibilă numire a acestuia intr-o poziție de coordonare a unui program atât de important pentru țările in curs de dezvoltare, ar putea fi nefastă.

Apa are o importanță strategică în orice societate, de aceea delegarea serviciilor de livrare şi gestionare a serviciilor de aprovizionare către o companie privată nu este cea mai înțeleaptă decizie, mai ales dacă acea companie este Nestlé.

Cunoscută la nivel mondial pentru produsele sale alimentare și băuturi, de la produse alimentare pentru copii, cereale pentru micul dejun, ceai și cafea, apă îmbuteliată, produse lactate, înghețată, mâncare congelată, alimente pentru animale de companie și gustări reci, Nestlé este astăzi una dintre cele mai de succes companii elvețiene din lume. Se estimează că numai 29 dintre mărcile lor au înregistrat vânzări de peste 1 miliard de dolari anual, Nestlé fiind desevită de 447 fabrici și peste 300.000 de angajați în peste 180 de țări.

Fiind unul dintre cei mai mari producători și distribuitori din lume de apă îmbuteliată, accesul facil la resursele de apă potabilă este critic pentru Nestlé. Asta nu ar fi per se o problemă, dacă liderii companiei nu ar fi oferit declarații, la un moment, din care să se înțeleagă că accesul liber apa n-ar fi un drept universal. Este cazul lui Peter Brabeck-Letmathe, fost CEO al Nestlé între 1997 și 2008 (în prezent președinte emerit) care a declarat pentru un documentar din 2005 numit We Feed the World că opinia potrivit cărea ființele umane au un drept inerent la apă este „extremă”.

Mai exact, cuvintele lui Peter Brabeck-Letmathe au fost acestea:

„Există două opinii diferite cu privire la această problemă [despre apă]. O singură opinie, care cred că este extremă, este cea susținută de ONG-uri, care persistă în a declara „apa” un drept public. Asta presupune că fiecare dintre noi, ca oameni, ar trebui să avem un drept [inerent] la apă. Aceasta este o soluție extremă. ”

Deși Brabeck, urmând atacurilor și presiunilor mass-media, a revenit asupra declarației sale, spunând că el „crede că apa este un drept al omului” și „pledează pentru accesul universal la apa potabilă sigură”, declarația sa inițială nu poate fi dată uitării. Acțiunile sale, precum și acțiunile ulterioare ale Nestlé arată că pentru această companie apa reprezintă mai întâi un bun evaluabil în bani, și abia mai apoi un drept inerent al ființei umane.

Din acest motiv, inițiatorii petiției, consideră că agenții precum SDC ar trebui să promoveze modelul elvețian, care reprezintă unul dintre cele mai eficiente servicii publice de salubrizare și de distribuție a apei din lume, nu să permită unor companii precum Nestlé încurajarea, în interes propriu, a privatizării acestui sector. 

Nominalizarea lui Christian Frutiger în funcția de vicepreședinte al SDG este considerată o greșeală, pentru motivele enunțate mai sus, care trebuie contestată înainte de a lua proporții. Inițiatorii petiției invită comunitatea internațională internațională să se solidarizeze semnând  această petiție prin care Guvernului Elveției este rugat să nu compromită credibilitatea propriei sale Agenții numindu-l pe Christian Frutiger în funcția de vicepreședinte. 

Cetățenii români care simpatizează cu această cauză pot ajuta la atingerea țintei de strângere a unui număr de 25000 de semnături semnând online petiția și distribuind informația mai departe. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *