Pretul mediu al petrolului Brent va creste in acest an la 123 dolari pe baril, fata de 111 dolari pe baril anul trecut, evolutie pozitiva pentru companiile petroliere din regiune cu activitati semnificative de explorare si productie, precum OMV si Petrom, potrivit analistilor Erste Bank.
Credit de Nevoi Personale – Finantare 42,000lei si aprobare Rapida in 48h. Aplica acum!
Analistii Erste au aratat ca majorarea preturilor petrolului va reprezenta un plus pentru companiile petroliere din Europa Centrala si de Est cu activitati semnificative pe segmentul upstream al pietei (explorare si productie), precum OMV, Petrom, MOL (Ungaria) si INA (Croatia), insa va avea un impact negativ asupra activitatilor downstream – rafinare, distributie si retail.
Pretul tinta al Erste pentru actiunile Petrom este de 0,5 lei, fata de cotatia actuala de 0,42 lei la bursa de la Bucuresti, scrie MEDIAFAX.
Activitatile de explorare si productie ale Petrom au generat anul trecut vanzari de 11,74 miliarde lei, aproximativ jumatate din vanzarile totale ale grupului, de 22,6 miliarde lei.
Totodata, divizia de explorare si productie a Petrom a inregistrat in 2011 un profit EBIT (inainte de dobanzi si taxe) de 5,23 miliarde lei, in timp ce profitul EBIT la nivel de grup s-a cifrat la 4,93 miliarde lei, dupa o pierdere de 187 milioane lei pe segmentul de rafinare si marketing.
Cresterea preturilor petrolului in 2012 va fi determinata in principal de tensiunile din Orientul Mijlociu, indeosebi din Iran, dar si de controlul OPEC asupra pietei si de masurile de politica monetara care au impins lichiditatea la niveluri foarte ridicate si dobanzile la minime record, potrivit unui raport transmis luni de analistii Erste Group Bank (EBS), care detine in Romania grupul BCR.
Potrivit bancii austriece, un factor important este si pragul de rentabilitate al pretului petrolului mult mai ridicat.
„Arabia Saudita are nevoie de un pret al petrolului de 80 dolari pentru a ajunge la un buget echilibrat, iar in Rusia nivelul va fi de 126 dolari anul acesta. Prin urmare, un procent mare de exportatori au nevoie de un pret al petrolului de cel putin 80 – 90 dolari”, potrivit sursei citate.