Afacerea Deva Gold SA ascunde o serie de actiuni si inginerii financiare destul de incalcite care s-au derulat pe o perioada de 18 ani. Din cumulul companiilor offshore si a numelor conexe a acelorasi oameni care au stat in spatele RMGC, avand ca liant Gabriel Resources, Deva Gold nu este alceva decat o noua Rosia Montana.
Proiectul Deva Gold se apropie cu pasi rapizi de faza initiala de exploatare, astfel compania a trecut la faza de pregatire si amenajare a terenului fara un aviz de mediu. Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a constatat emiterea autorizatiei de construire cu incalcarea prevederilor legale pentru organizarea de santier a platformei industriale de la Certej.
Guvernul Romaniei nu a solicitat nicio garantie de mediu pentru aprobarea proiectului de la Certej. Participatia statului roman, similara celei de la Rosia Montana, este acceptata in forma actuala, iar contractul ce sta la baza acestui proiect este tot unul secret. Zacamantul de la Certej este cotat la bursa din New York la peste 40 de milioane de euro, suma din care statul roman va incasa zece milioane reprezentand redeventa si participatiunea cu care este actionar.
Eldorado Gold, compania care detine 80% din actiunile Deva Gold, vrea sa investeasca la Certej, in judetul Hunedoara, 270 de milioane de dolari si sa extraga in medie, anual, peste 4 tone de aur si 20,5 tone de argint. Durata de exploatare a minei de la Certej este preconizata la 12 ani. Investitorii canadieni preconizeaza in Certej o productie medie de 130.000 de uncii de aur (echivalentul a 4,04 tone de aur) si 660.000 de uncii de argint (20,5 tone argint), cu costuri de exploatare de 400 de dolari pe uncie pentru aur.
CarieraCertejProiectul de la Certej va incepe exploatarea aurului cu cianuri in perimetre extinse aurifere de la Brad, Deva si Muncel. Daca initial suprafata de exploatare din judetul Huneadoara era de 534 km², Deva Gold a obtinut licenta pentru alti 338 km² la vest de Certej (perimetru adiacent fostelor mine de langa Brad), si pe o suprafata de 137 kmp langa Deva, in zona depozitelor de aur si cupru de la Muncel-Vetel.
Petru Cimpian zis ‘Seriful’ este primarul comunei Certeju de Sus, cunoscut ca om de baza al Gold-ului si bun prieten al adminstratorului Deva Gold SA, Nicolae Stanca. Petru Cimpian a acordat ilegal autorizatie companiei Deva Gold SA pentru construire si organizarea de santier a platformei industriale de la Certej. Deva Gold S.A. a concesionat 57 de hectare de teren la Certej, astfel bugetul local va beneficia de suma de 3 milioane de euro. ‘Seriful’ este cunoscut pentru modalitatea de a lucra in mare secret pentru canadieni, astfel proiectul de la Certej este o enigma pentru majoritatea romanilor.
„Am vazut ce s-a intamplat la Rosia Montana. Excesul de media este foarte daunator”, a declarat Cimpian.
Noua Rosie Montana, va avea o dimensiune de cinci ori cat suprafata Bucurestiului, iar totul a fost pus la cale de acelasi Frank Vasile Timis, fondatorul si fostul presedinte al Gabriel Resources, care a vandut afacerea investitorilor de la Eldorado. Suspect este insa faptul ca cele doua firme identice Deva Gold SA fac trimitere in continuare catre site-ul Gabriel Resources, compania ce detine pachetul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation.
De altfel, intreg actionariatul Deva Gold este foarte similar cu cel initial al RMGC. In 2009, Gabriel Resources, actionarul majoritar al RMGC, a primit o oferta de preluare a actiunilor detinute in companie de catre doi actionari minoritari ai RMGC, Comat Trading si Cartel Bau, fiecare dintre ei detinand 23.967 de actiuni, reprezentand 0,23% din capitalul social al companiei. Cei doi actionari minoritari au transferat actiunile catre Gabriel Resources, iar participatia in RMGC a actionarului majoritar Gabriel Resources a crescut cu 0,46%, la 80,46%.
DEVA-SCompaniile din spatele afacerii DEVA GOLD
Reteaua de firme care se invart in jurul companiei DEVA GOLD SA incepe cu Eldorado Gold Holdings (BC) LTD, consortiul infiintat in anul 1967 si care detine compania Eldorado Gold Corporation (BC) Vancouver, firma infiintata in anul 1997 special pentru contractul de exploatare de la Certej prin sprijinul lui Frank Timis si Nicolae Stanca.
Eldorado Gold Corporation (Romania) BV este o companie olandeza cu sediul la Amsterdam care detine circa 80% din actiunile Deva Gold SA. Eldorado Gold Corporation (Romania) BV a cumparat in februarie 2012 cu 2,4 miliarde de dolari European Goldfields Deva SRL, astfel a preluat pachetul majoritar de actiuni la Deva Gold SA. European Goldfields Deva SRL a primit la randul sau capitalul Deva Gold Barbados Limited (in prezent lichidata) printr-o inginerie financiara, pentru ca Eldorado Gold Romania BV sa poata achizitiona pachetul majoritar de 80% din actiuni la Deva Gold SA.
Firma de stat Minvest Deva figureaza ca actionar minoritar impreuna cu firma Cartel Bau SA (detin circa 20% din actiuni), ultima fiind prezenta si la RMGC.
certej-1Conform raportului anual al Companiei MINVEST S.A. DEVA de la finele anului 2013 ne prezinta un procent de 19,25% din actiuni detinute la compania DEVA GOLD SA in valoare de 1.067. 677 lei (circa 237.000 euro), insemnand ca firma Cartel Bau are alaturi de statul roman si Eldorado Gold (Romania) BV, 0,75% din actionariatul care se ocupa de exploatarea de la Certej.
Eldorado Gold (Romania) BV este asociat persoana juridica al companiei DEVA Gold SA, insa este, de fapt, o societate offshore infiintata si organizata in temeiul legii olandeze, avand sediul social la adresa str. Barbara Strozzilaan nr. 101, 1083HN, Amsterdam, OIanda, numar de inregistrare 56598076, legal reprezentata de catre dna Titia Viktoria Csilla Csanky si dl Tonnie Beier, in calitate de Asociat unic al EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA – S.R.L., denumita in continuare “Societatea”, cu sediul in Certeju de Sus, Str. Principala, bloc A, judetul Hunedoara. Eldorado Gold (Romania) BV are un capital social de 8.000.200 euro.
EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA SRL este o companie administrata de Nicolae Stanca si detinuta de firma olandeza ELDORADO GOLD (Romania) BV. European Goldfields Deva SRL detine capitalul companiei offshore Deva Gold (Barbados) Limited in urma dizolvarii si lichidarii acesteia. Deva Gold Barbados Limited a cedat European Goldfields Deva SRL un capital in valoare de 12.911.080 dolari americani.
Compania Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) este o companie offshore din Columbia Britanica si a fost infiintata in anul magic 1997, an in care Nicolae Stanca a semnat asocierea dintre Minvest Deva si Gabriel Resources.
Eldorado Gold Holdings (BC) LTD este o companie inregistrata in anul 1967 si este condusa de fratii Hoffman si Husch Robert Gordon (despre care nu se stie nimic) si figureaza la aceeasi adresa cu compania Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) cea care detine circa 80% din actiunile companiei DEVA GOLD S.A.
Oamenii din jurul afacerii DEVA GOLD
Nicolae Stanca ocupa functia de administrator la DEVA GOLD SA, COMEXSIN SRL, SC EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA SRL, si administrator unic al companiei DEVA GOLD SA. Efectiv Stanca Nicolae este adminstrator la doua companii cu acelasi nume DEVA GOLD SA. Compania unde Nicolae Stanca figureaza ca adminstrator unic apare in reteaua de firme partenere ale companiei mama DEVA GOLD SA.
In capul listei persoanelor care indica legatura directa dintre RMGC si Deva Gold este directorul firmei care doreste sa exploateze la Certeju de Sus. Respectivul a fost ani buni membru in consiliul de administratie al Rosia Montana Gold Corporation, iar in trecut a fostul director al Regiei Autonome a Cuprului Deva, atunci cand a incheiat niste contracte ilegale cu Gabriel Resources, care a devenit subiectul unei anchete a DNA in 2007, fiind abandonat din lipsa probelor pentru infractiunile de dare si luare de mita (sau a presiunilor politice asupra judecatorilor).
Fostul prefect al Hunedoarei (1999-2000) este membru al Partidului Social Democrat si a fluctuat la conducerea companiilor afiliate lui Vasile Frank Timis: Deva Gold si European Goldfields. De fapt, Nicolae Stanca este primul care ne-a vandut companiilor canadiene, el fiind persoana care a semnat din partea statului roman actele de asociere intre Minvest Deva si Gabriel Resources in 1997.
O ancheta jurnalistica de la acea vreme arata ca acordul initial de asociere, cu actele sale aditionale si apoi infiintarea companiei mixte, in iunie 1997, au permis investitorilor sa intre pe usa din dos in afacerea fara licenta de exploatare de la Deva, pentru ca Romania nu avea inca o lege a minelor pe baza careia sa fie acordate privatilor licente pentru exploatarea resurselor.
Paul James Skayman ocupa functia de prim-vicepresedinte in sectorul operatiuni al companiei Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) din anul 2009. Paul Skayman este seful direct al directorului general al Deva Gold SA, Nicolae Stanca. Dl. Skayman ocupa si functia de administrator al companiei Deva Gold SA.
Lavu Ilie Dacian ocupa functia de administrator la DEVA Gold SA si FERMA IDASOR SRL. Firma Ferma Idasor SRL este detinuta de Lavu Ilie Dacian si membri ai familiei sale, aceasta companie apare in reteaua de conexiuni a companiei DEVA GOLD SA.
Mocanu Emil ocupa functia de administrator la DEVA GOLD SA.
Petru Lucian Gherman a fost instalat in functia de director general al Companiei MINVEST in toamna anului 2013 la propunerea PNL, fiind sustinut in aceasta functie de catre Uniunea Social Liberala. Gherman a fost numit la conducerea Companiei dupa ce Daniel Andronache (fostul director general) a fost numit in functia de director general al Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit oficialilor Ministerului Economiei, PETRU LUCIAN GHERMAN, directorul general al MINVEST Deva avea un salariu lunar cuprins intre 14.000 si 18.000 de lei, de trei ori mai mare decat al Ministrului in coordonarea caruia se afla compania. Petru Lucian Gherman ocupa functia de administrator al companiei DEVA GOLD SA.
Andronache Daniel-Costel este directorul general al MINVEST DEVA, companie de stat care detine 19,25% din actiunile companiei DEVA GOLD SA. Dl. Andronache ocupa functia de administrator al companiei Rosia Montana Gold Corporation, conform documentelor prezentate pe site-ul Listafirme.
Concluzie: Toti acesti oameni si firme nu indica decat faptul ca asemanarea dintre RMGC si Deva Gold implica anumite conexiuni, iar cei care si-au dorit exploatarea aurului in Transilvania, chiar daca nu s-a reusit la Rosia Montana, se vor muta la Deva. Nu este exclus faptul ca prima afacere cu cianuri era sortita din start esecului, insa totul a fost facut de fatada pentru a obtine aurul hunedorean.
harta„E un zacamant de mici dimensiuni, as spune la limita rentabilitatii, mai ales in conditiile in care toate costurile urca”, explica Nicolae Stanca, omul care a vandut date confidentiale despre natura zacamintelor din Romania investitorilor veniti sa ne exploateze aurul la Rosia Montana si Deva. Cu siguranta cantitatea resurselor aurifere din regiune va depasi estimarile oficiale, in timp ce noi vom ramane cu cianurile.
Razboiul romanilor impotriva cianurilor, coruptiei si oligarhilor nu s-a incheiat. Jaful care se pregateste la Certej are o sustinere puternica si spre deosebire de Rosia Montana, aici totul se deruleaza pe ascuns. Aceast jaf pregatit in detaliu este ascuns opiniei publice pentru a se evita propagarea informatiei si mobilizarea oamenilor in strada.