Animalele clonate si utilizarea acestora in consumul alimentar

Oaia Dolly a fost primul animal clonat, in 1996. De atunci, cercetatorii au clonat si alte animale precum porci, vaci, capre, cai, soareci, caini si pisici.
animale clonate
Dar oare este etic sa clonezi animale pentru scopuri comerciale? Nu, acestea este raspunsul dat de comisia pentru agricultura care, in iunie, a cerut UE sa interzica clonarea animalelor pentru consumul alimentar. Saptamana viitoare in cadrul sesiunii, deputatii europeni vor putea adresa intrebari Comisiei Europene despre acest subiect.
Putem consuma animale clonate?

Clonarea nu este o practica comerciala in Europa, iar produsele facute din clone nu au intrat inca in randul produselor alimentare consumate in mod obisnuit. Cu toate acestea, potrivit Comisiei Europene, aceste produse sunt pe punctul de a fi raspandite in scop comercial pana in anul 2010. Dar cine se simte confortabil cu ideea de a consuma laptele sau carnea unor animale clonate?

Comisia Europeana va raspunde la intrebarile deputatilor
La initiativa presedintelui Neil Parish (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Regatul Unit), membrii comisiei pentru agricultura au adoptat o serie de intrebari orale pe care sa le adreseze Comisiei lunea viitoare, in cadrul sesiunii plenare. Deputatii vor sa afle:

* Ce parere are Comisia despre clonare si efectele adverse ale clonarii asupra animalelor?
* Ce actiuni a intreprins Comisia pentru a informa oamenii si pentru a promova discutiile publice cu privire la clonarea animalelor?
* In opinia CE, poate folosirea animalelor clonate in consumul alimentar sa fie justificata din punct de vedere etic?
* Ce va face Comisia in acest sens? Va veni cu propuneri concrete pentru interzicerea: clonarii animalelor pentru consum; importul animalelor clonate si a produselor obtinute din acestea?

Clonarea produce suferinta

Domnul Parish a subliniat suferinta provocata animalelor clonate: „Aceste animale sufera mult si au o viata mult mai scurta. Din perspectiva agricola, sunt multe semne de intrebare referitor la efectul clonarii asupra genelor, facand animalele clonate mult mai sensibile la boli”.

Doamna Caroline Lucas (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Regatul Unit) considera ca „perspectiva clonarii animalelor pentru mancare este foarte ingrijoratoare si ar trebui oprita cat mai repede”.

Katerina Batzeli (Grupul Socialist din Parlamentul European, Grecia) a subliniat faptul ca „exista numeroase dileme morale si etice legate de clonarea animalelor pentru hrana, in special in ceea ce priveste puterea tehnologiei si posibilele incercari de a clona fiinte umane”. Ea este de parere ca „utilizarea laptelui sau carnii animalelor clonate in nutritia umana poate afecta […] sanatatea oamenilor”.

Comisia Europeana va trebui sa raspunda intrebarilor deputatilor europeni marti, in cadrul primei sesiunii plenare din septembrie, care va avea loc la Bruxelles.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *