ANRM va solicita desecretizarea licentei Rosia Montana, dar trebuie acordul investitorului

40 de exper?i sustin dezvoltarea durabil? prin ecoturism la Ro?ia Montan? intr-o scrisoare publica
Chitoiu: ANRM va solicita desecretizarea licentei Rosia Montana, dar trebuie acordul investitorului

Guvernul urmeaza sa decida in privinta descretizarii licentei de exoloatare de la Rosia Montana pe baza unei solicitari scrise formulata in acest sens de catre Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), pentru desecretizare fiind necesar si acordul investitorului, a declarat ministrul Economiei, potrivit Mediafax.

„Contractul este public, dar secreta este licenta de exploatare, pe care o gestioneaza ANRM. Urmeaza ca, in baza unei solicitari scrise facuta de ANRM, sa se ia o decizie in Guvern privind desecretizarea. Trebuie sa avem si acordul investitorului pentru a desecretiza”, a afirmat, la Guvern, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Premierul Victor Ponta a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca cere desecretizarea contractului de la Rosia Montana si ca va solicita direct companiei investitoare sa accepte acest demers, spunand ca nu ar fi nimic de ascuns daca acel contract ajuta Romania si i s-a facut lobby „de la cel mai inalt nivel”.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca in sedinta de miercuri a Guvernului va fi aprobata solicitarea adresata companiei Rosia Montana Gold Corporation de a fi de acord cu desecretizarea licentelor de exploatare a proiectului Rosia Montana.

Reprezentantii acestei companii au aratat insa ca documentul de asociere cu statul roman este public, dar contractul de licenta este clasificat, fiind necesara schimbarea legii pentru desecretizare.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation, al carei actionar principal este Gabriel Resources.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *