ANSVSA a pornit o campanie de informare privind pesta porcina. Potrivit specialistilor, daca dupa sase luni de la ultimul animal vaccinat nu mai apare nici un caz de pesta porcina clasica, Romania poate solicita CE obtinerea statutului de zona libera de pesta porcina clasica.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a demarat o campanie de informare la nivel national, asupra pericolului prezentat de pesta porcina clasica si de masurile pe care trebuie sa le respecte populatia, pentru a evita aparitia si propagarea acestei boli.
Structurile de specialitate din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene vor difuza materiale informative prin intermediul retelei veterinare existente, cat si prin organizarea de intalniri cu detinatorii de animale, reprezentanti ai asociatiilor de crescatori de porci si asociatii ale vanatorilor si pescarilor, de la nivel local.
Daca la sase luni dupa eliminarea ultimului animal vaccinat nu mai este diagnosticat nici un caz de pesta porcina clasica, Romania poate solicita Comisiei Europene obtinerea statutului de zona libera de pesta porcina clasica.
Potrivit ANSVSA, recunoasterea indemnitatii fata de pesta porcina clasica va permite Romaniei sa exporte in UE porci vii si alte produse si subproduse, ceea ce ar genera avantaje economice si sociale.
Autoritatea Sanitar Veterinara subliniaza ca, pentru obtinerea acestor avantaje, trebuie respectata cu strictete legislatia sanitara veterinara si aplicate masurile de biosecuritate de catre toti detinatorii de animale.
O etapa importanta in acest sens a fost decizia Bruxelles-ului de a permite Romaniei, incepand cu 1 ianuarie 2010, sa participe pe piata comunitara cu marci romanesti de produse din carne de porc provenita din zonele libere de pesta porcina clasica.
Sursa: Realitatea TV