Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a demarat prima campanie nationala de constientizare a pericolelor generate de utilizarea excesiva a telefoniei mobile si de amplasare haotica a antenelor GSM.
Dupa 17 luni de cercetari in acest domeniu, situatia se prezinta haotic. Din cele 80 de primarii carora li s-a solicitat sa realizeze o hotarare de consiliu prin care sa se reglementeze amplasarea rationala a antenelor GSM, avandu-se in vedere practicile europene referitoare la reglementarea distantei fata de locuinte (200 de metri), spitale, unitati de geriatrie si unitati de invatamant (500 de metri), doar doua primarii, Aiud si Orastie, au realizat acest lucru. „Legislatia in domeniul autorizarii executarii lucrarilor de constructii nu se aplica unitar la nivel national; astfel, in marea majoritate a situatiilor, autorizatiile de construire in baza carora se amplaseaza antenele GSM se emit de catre primari si consilii judetene fara aviz sanitar, acord de mediu, acordul vecinilor in forma autentica in zona rurala, acordul proprietarilor de la ultimul etaj din blocurile de locuinte.
Antenele GSM se amplaseaza de cele mai multe ori pe terasele blocurilor de locuinte, terasele spitalelor (Spitalul CF2 din Bucuresti, Spitalul Municipal din Tulcea, Spitalul Municipal din Campulung Muscel etc.) si in apropierea unitatilor de invatamant. Nu se realizeaza masuratori ale parametrilor campurilor electromagnetice neionizante generate de antenele GSM de catre institutiile statului cu atributii privind sanatatea publica, respectiv Ministerul Sanatatii Publice, prin Autoritatea de Sanatate Publica”, declara reprezentantii APC.
Sursa: Romania Libera