Nu ne tragem din maimute, cel putin nu din cimpanzei. Nu este afirmatia unor adversari ai teoriei evolutioniste a lui Darwin, ci a unui grup de savanti antropologi americani. Concluziile acestora au fost formulate pe baza unei descoperirii scheletului unuia dintre cei mai vechi stramosi ai omului. Savantii considera ca s-au mai apropiat cu un pas de cunoasterea verigii lipsa care face legatura intre primii humanoizi si stramosul comun al maimutelor si al omului.
Descoperit in Etiopia in 1994, scheletul apartinea unui hominid de sex feminin inalt de circa 1,20 m. Antropologilor le-a luat 15 ani de munca pentru a dezlega misterul acestor ramasite vechi de aproape 4,5 milioane de ani. Desi prea putin diferit de un cimpanzeu ca inaltime si volum al creierului, Ardipithecus, sau, pe scurt, Ardi, era bipeda. Ea a trait cu mai bine de un milion de ani inainte de o alta fosila celebra, considerata drept unul dintre primii stramosi ai omului, poreclit de savanti Lucy.
„Ardipithecus ne-a adus o multime de revelatii in ceea ce priveste fazele incipiente ale evolutiei umane pe care Lucy nu le putea oferi. Este una dintre cele mai reveloatoare dintre fosilele hominide asa cum nici nu as fi visat vreodata”, a afirmat C. Owen Lovejoy, antropolog.
Pe baza acestei descoperiri, cercetatorii au estimat ca stramosul comun al speciei umane si al primatelor a trait cu aproximativ 7 milioane de ani in urma.
„Putem vedea ca, desi primitiva, aceasta creatura avea deja acele trasaturi speciale care demonstreaza ca face parte din aceeasi ramura cu noi. Nu apartine ramurii cimpanzeilor si nici nu este stramosul nostru comun. Este prima veriga de dupa acesta. Si ne arata ca stramosul comun este mult mai vechi”, a demonstrat Tim White, director Centru Cercetare Evolutia Umana, Universitatea de Stat California.
Aspectul fizic al lui Ardi a fost reconstituit pe baza celor 125 de fragmente de schelet asamblate in mod minutios.
Sursa: Realitatea TV