Seismele din Samoa si Sumatra, produse saptamana aceasta, au avut un predecesor in 2009, pe alte meridiane: cutremurul din aprilie din L’Aquila, Italia, a ucis aproape 100 de oameni.
Cele trei seismemajore care s-au produs anul acesta, soldate cu peste 500 de morti in total, au suscitat suspiciuni in intreaga lume. Trece in aceste vremuri Pamantul printr-o perioada seismica mai accentuata?
„Nu e nimic iesit din comun fata de anii precedenti”, linisteste spiritele John Bellini, geofizician in cadrul U.S. Geological Survey. Nu e deloc neobisnuit sa avem parte de mai multe cutremure puternice intr-un singur an, explica Bellini pentru Live Science. Doar ca profilul acestor miscari tectonice difera de la caz la caz, in functie de locul in care se produc si antreneaza, astfel, diverse scenarii ulterioare, fie ca e vorba de tsunami-uri sau de alte replici seismice.
Peste un milion de astfel de fenomene se produc anual, insa majoritatea sunt minore, abia percepute de catre oameni. Pe masura ce urcam pe scara magnitudinii, numarul cutremurelor devine tot mai rar: vreo 17 cutremure cu magnitudinea de 7.0 – 7.9 grade pe scara Richter se produc de-a lungul unui an si doar unul de peste 8 grade are loc in tot acest timp. Un cutremur de 8 grade este insa de 10 ori mai puternic decat unul de 7.
Cutremurul care a lovit coasta Samoa a masurat 8 grade, in timp ce cel din Sumatra a avut o intensitate de 7,6. In Italia, seismul din primavara a avut doar 6,3 grade. Tsunamiul din 2004 din Oceanul Indian a fost generat de un seism cu magnitudinea de 9.3. „Avem pur si simplu o saptamana mai ocupata de data asta”, spune cu seninatate Bellini.
Sursa: Realitatea TV