Anul investitional 2010: hypermarketuri si energie verde

Anul investitional 2010: hypermarketuri si energie verde

Cluj-Napoca a insemnat in 2010 o piata atragatoare pentru companii de renume din domeniul productiei de componente auto sau cel al electronicelor. Investitorii au decis sa isi reorienteze proiectele in functie de schimbarile de pe piata, iar unii au hotarat ca perioada de criza e perfecta pentru dezvoltarea si extinderea activitatii.

Investititorii nu au ocolit Cluj-Napoca in 2010, iar pentru 2011 sunt asteptate propuneri din partea unor companii de renume ca Daewoo sau Samsung. In 2010, primarul Sorin Apostu impreuna cu delegati din administratie si din mediul de business au prezentat investitorilor straini oportunitatile pe care le prezinta Clujul pentru posibile investitii, urmand ca acestia sa se decida in 2011 cu privire la posibile investitii.

„Nu neg ca suntem in discutii, dar mai avem mult de lucru. Orice investitie de genul acesta are in spate o poveste complicata. Investitorii au cerinte foarte complexe. Nu depinde numai de Primarie, dar ne straduim. Suntem in concurenta cu alte orase, atat din Europa de Est, cat si din Europa Centrala. In ceea ce priveste alte orase din Romania care intra in discutie, nu am dreptul sa dau aceste detalii”, a explicat Apostu.

La inceputul lunii octombrie, edilul, insotit de consilieri locali ai afaceristi clujeni au vizitat mai multe companii si au luat parte la mai multe evenimente culturale si economice din China si Coreea de Sud.

Promisiuni pentru sute de angajari

In toamna acestui an, conducerea LG Electronics Romania a anuntat deschiderea unui birou regional la Cluj in 2011. Relatiile de afaceri ale municipalitatii clujene cu aceasta companie asiatica, dar si cu Samsung sau Daewoo au fost facilitate de organizatia romano-coreeana Open Bridge. Conform ultimelor discutii, cele mai multe sanse de conretizare le are o investitie Daewoo la Cluj. In ceea ce priveste Samsung, acestia doresc sa se extinda insa nu se cunosc mai multe detalii.

Tot la capitolul extinderi, putem aminti Fujikura Automotive si Emerson. Fujikura au anuntat ca 2011 va insemna dublarea capacitatii de productie de la Cluj, prin angajarea a inca 630 de persoane. Cei de la Fujikura Europa au indreptat spre Cluj contractul semnat recent cu cei de la Volkswagen. In cazul celor de la Emerson acestia au obtinut deja aprobarile pentru constructia unei cladiri de birouri la Tetarom II si au anuntat ca vor face 800 de angajari in perioada urmatoare

Hypermarketuri si supermarketuri

Dedeman si Baumax sunt alte doua nume care vor deschide unitati la Cluj in 2011. Primul dintre acestea se va deschide pe terenul fostei uzina Tehnofrig, iar cel de-al doilea va ocupa un spatiu langa podul IRA. Carrefour a deschis deja doua noi puncte de lucru in Manastur pe strada Primaverii si in Marasti pe Calea Dorobantilor.

In 2010, primarul a taiat panglica si la noile sedii ING si Sykes, compania de outsourcing a celor de la Samsung. Impreuna, cele doua firme vor angaja 1.700 de persoane in urmatorii ani. Tot in acest an, Remarul „16 Februarie” a concretizat intelegerea cu Bombardier Transportation France SAS prin care s-a stabilit ca Remarul va detine in exclusivitate licenta pentru fabricarea si comercializarea trenurilor de mare capacitate AGC (automotor de mare capacitate – abreviere in franceza).

Printre numele care au mai avut intalniri cu liderii administratiei locale in vederea extinderii activitatii sau demararea unor investitii sunt Swaroski si STI Group. IN ambele cazuri s-a preconizat deschiderea unor unitati de productie la Cluj.

Cel mai mare parc fotovoltaic din tara, la Cluj

Una din cele mai suprinzatoare transformari ale unui proiect de investitie este parcul fotovoltaic ce ar urma sa fie realizat in locul Cartierului Tineretului, in zona de nord-est a municipiului. Consilierii locali au votat in ultima sedinta din 2010 ca pe o suprafata de peste 195 de hectare din cele 203 hectare destinate investitiei initiale sa fie realizat un parc fotovoltaic.

Municipalitatea clujeana ar urma sa se aleaga cu 30% din energia electrica produsa, ceea ce va insemna costuri zero pentru energia consumata la iluminatul public sau la cladirile din administrare. Pe restul de 5,1 hectare Primaria va construi aproape 400 de locuinte sociale, asa cum s-a prevazut initial. „Urmeaza ca investitorul privat (Polus Real Estate – n.red.) si Consiliul Local (CL) sa discute si sa modifice actul constitutiv al societatii (SC Cartierul Tineretului SA – compania de proiect – n.red.). Dupa jumatatea lui ianuarie se vor stabili noile conditii in baza propunerilor investitorului privat si a Hotararii de CL”, a precizat Calin Oltean, reprezentant al Polus Real Estate.

Proiectul ar urma sa fie implementat cu ajutorul unor investitori americani. Deocamdata nu se cunosc sume sau detalii tehnice cu privire la investitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *