Satu Mare: Prioritati in 2011 – depozit de deseuri, spitale si strazi de modernizat

0
409
Satu Mare: Prioritati in 2011 - depozit de deseuri, spitale si strazi de modernizat
Satu Mare: Prioritati in 2011 - depozit de deseuri, spitale si strazi de modernizat

Depozitul regional de deseuri de la Doba este cel mai mare proiect ce se va finaliza anul viitor

Cu bugetele subtiate de criza, autoritatile locale si judetene mizeaza in 2011 pe investitii din banii UE. Daca sefii judetului au ca prioritati depozitul de deseuri, reabilitarea drumurilor judetene si a spitalelor, Primaria Satu Mare vrea in 2011 sa modernieze nordul orasului si sa reabiliteze cladirea Teatrului.

Sefii judetului cred insa ca, asigurarea functionarii institutilor este prioritatea zero pentru anul 2011, date fiind conditiile bugetare austere. ” Asigurarea functionarii institutiei Consiliului Judetean este pentru noi, in topul prioritatilor pentru anul 2011, si asta din cauza restrictiilor bugetare cu care ne vom confrunta se pare si anul viitor”, spune Csehi Arpad, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare. Acesta sustine insa ca, in topul proiectelor pe anul viitor se afla finalizarea proiectelor de anvergura pornite anul acesta, respectiv depozitul regional de deseuri de la Doba, reabilitarea UPU, a Spitalului de Boli Contagioase si modernizarea drumurilor judetene. „La Doba s-au investit deja 25-30 de milioane de lei, din cele 80 de milioane destinate proiectului cu finantare guvernamentala, finalizarea acestuia, fiind prioritara pentru noi. Vom continua si investitiile de circa 6 milioane de lei in sistemul sanitar, dar si in circa 200 de km de drumuri”, spune Csehi Arpad. Cel mai consistent proiect al judetului, cu finantare europeana in valoare de 100 de milioane de euro, ce va demara anul viitor in colaborare cu Primaria Satu Mare, este destinat reabilitarii retelei de canalizare. Ministerul Mediului a aprobat proiectul de peste 100 de milioane de Euro pentru extinderea si reabilitarea retelei de apa-canalizare din judetul Satu Mare, aproape 80% fiind fonduri Europene. Perioada de implementare a proiectului se intinde pe cinci ani.

Al treilea pod, prea scump

„Nu avem cum sa atacam anul viitor proiectul celui de-al treilea pod peste Somes, din cauza costurilor ridicate, la prima evaluare, suma necesara fiind de 34 de milioane de euro”, spune primarul Iuliu Ilyes. Acesta spune insa ca, in topul prioritatilor municipalitatii se situeaza modernizarea a 20 de strazi de pamant, din nordul orasului. „Avem un pachet de opt proiecte cu finantare UE in valoare de 12 milioane de euro, prin care vom moderniza 20 de strazi de pamant, vom reabilita cladirea Teatrului, si cea a Colegiului „Ioan Slavici”, acestea din urma fiind in valoare de 2, respectiv 2,5 milioane de euro. „, mai spune primarul Ilyes. Tot prin finantare europeana, municipalitatea va implementa, anul viitor sistemul de monitorizare de tip „Big Brother”, cu peste 60 de camere de monitorizare, pentru asigurarea linistii si ordinii publice in mai multe zone din municipiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.