Apa de la robinet, bauta zi de zi, e periculoasa

Pentru a micsora riscurile asupra sanatatii, specialistii recomanda folosirea apei imbuteliate. Rugina, plumbul si clorul sunt cateva pericole ascunse in apa de la robinet. Chiar si cand aceste impuritati sunt la limita acceptata, ingerarea zilnica duce in timp la diverse afectiuni.apa de la robinet

Clorinarea este o metoda eficienta de purificare a apei de baut si a prevenit foarte multe boli care se puteau transmite prin intermediul apei de la robinet. Totusi, studiile au aratat ca aportul constant de clor in organism ajunge sa fie un factor de risc in aparitia cancerului, iar persoanele cu istoric in privinta acestei boli ar trebui sa evite de la bun inceput consumul apei potabile clorinate.

De asemenea, este contraindicat consumul de apa de la robinet persoanelor care au afectari renale, pentru ca le agraveaza starea.

„Potabila”, dar cu plumb

Calitatea apei la statia de purificare poate fi in parametrii normali, dar, pana la momentul in care apa ajunge la robinetul din casa, calitatea ei poate fi mult alterata. Materialele din care sunt realizate instalatiile de distributie a apei si care pot avea elemente realizate din plumb duc la incarcarea apei cu metale grele.

Studiile au aratat ca, mai ales in cazul copiilor, si cantitatile mici de plumb pot cauza probleme de invatare si deficit de atentie, iar, in multe dintre cazuri, aceste modificari sunt ireversibile. Presiunea sangelui si productia de hemoglobina, care asigura transportul de oxigen in organism, pot fi afectate, la adulti, de ingerarea apei care contine plumb.

Comparativ cu plumbul, efectele ruginei care poate fi prezenta in apa din cauza instalatiilor vechi sunt mai putin nocive. Totusi, fierul ingerat poate leza direct celulele din tractul gastrointestinal si poate fi toxic pentru intreg organismul daca depaseste dozele pe care le poate suporta acesta.

Apa carbogazoasa da disfunctii digestive

Specialistii spun ca apele minerale imbuteliate, fie carbogazoase, fie plate, sunt mult superioare din punct de vedere calitativ apei de la robinet. Totusi, apa carbogazoasa poate creste aciditatea gastrica si poate favoriza tulburarile digestive, daca persoana are deja o predispozitie in acest sens. De asemenea, pot aparea tulburari ale poftei de mancare, in sensul scaderii ei. „Apele minerale carbogazoase pot fi obtinute prin adaugare de dioxid de carbon sau pot fi carbogazoase in mod natural”, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul stiintific al Institutului National de Cercetari Alimentare.

Potrivit profesorului, dioxidul de carbon poate fi de provenienta geologica, din panza freatica de unde este extrasa si apa, poate fi obtinut prin fermentatie, dar si in urma unor arderi. „Ar trebui sa alegem pentru consum apele plate carbogazoase in mod natural sau pe cele plate, care sunt bune pentru toata lumea”, mai spune profesorul Mencinicopschi.

Apa plata, ideala

Apa plata este tot o apa minerala, dar spre deosebire de apa carbogazoasa nu contine dioxid de carbon si poate fi consumata fara riscuri de orice persoana. Avantajul este ca ajuta si la mineralizarea corpului prin aportul de magneziu, de calciu si de alte substante, diferite in functie de producator. Cele mai bune ape plate sunt cele care provin din izvoare de munte, nepoluate.

Apa medicinala, cu recomandare de la medic

Apele minerale care depasesc o concentratie de minerale de 1,5 grame la litru se numesc ape minerale medicinale. Astfel de ape pot fi consumate doar la recomandarea medicului si se consuma in cure, in majoritatea cazurilor, ca parte a tratamentelor balneare. Astfel de ape se gasesc, de exemplu, in statiunile de tratament de la Calimanesti-Caciulata, Slanic Moldova sau Moneasa.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *