Niciunul din marile orase ale Romaniei nu are statii de epurare conforme cu cerintele europene
Lipsa statiilor de epurare la standarde europene face ca apele netratate sa ajunga in receptorii naturali si sa polueze astfel raurile si lacurile. In Romania, peste 50% din cantitatile de poluanti evacuate direct in apele de suprafata provin din marile aglomerari umane.
„Nivelul de calitate foarte buna a apelor ridica standardul de calitate si de viata al unei natiuni, pentru ca o apa de foarte buna calitate dovedeste modul in care aceasta natiune s-a comportat fata de apa de-a lungul istoriei sale si, in acelasi timp, o responsabilizeaza in prezent si in viitor sa conserve si sa protejeze calitatea apelor, prin aplicarea unor politici durabile de gospodarire a apelor”, a declarat David Csaba, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.
In 1992, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator, de la Rio de Janeiro, a fost adoptata hotararea prin care 22 martie devenea „Ziua mondiala a apei”. Din 1993, Romania sarbatoreste aceasta zi alaturi de celelalte state ale lumii. Cu aceasta ocazie, copiii din Bucuresti au putut afla astazi de ce o lume sanatoasa nu poate exista fara o apa curata.
Sursa: Adevarul