Apa din Marea Neagra este „relativ curata”

Pe litoralul romanesc exista 49 de puncte unde se poate face baie cu riscuri minime de imbolnavire. Autoritatile sustin ca singura problema este ca aici apa contine alge.
Turistii vor recunoaste apa buna dupa stegulete

Turistii isi vor putea da seama dupa steguletele fixate pe plaja daca apa Marii Negre din statiunile litoralului romanesc este buna de baie. Ministerul Mediului a stabilit un cod de culori pentru respectivele stegulete, dupa care se va vedea de la distanta calitatea apei de pe plaja respectiva. Astfel, steagul de culoare verde va indica o apa buna, cel galben, ca exista limite, iar cel portocaliu ca marea este murdara. Informatiile despre calitatea apei urmeaza sa fie transmise atat hotelierilor cat si operatorilor.

Autoritatea de Sanatate Publica si Institutul National de Cercetare -Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” au inceput, de la 1 iunie, sa monitorizeze calitatea apei de imbaiere a Marii Negre in 49 de puncte de pe litoral.
Publicitate

In statiunea Mamaia, expertii preleveaza probe din apa marii in fiecare zi, care sunt apoi duse la laborator si analizata. „Aici apa este relativ buna, adica este buna de imbaiat, ceea ce inseamna, practic, ca ea contine putina verdeata”, ne-a declarat pentru Cotidianul Simion Nicolaev, directorul general al Institutului „Grigore Antipa”.

In punctele de imbaiere Constanta I si Constanta II, in cele din Costinesti „Pescarie” si „Forum”, 2 Mai, Eforie Nord („Debarcader”, „Belona”, „DN39 – KM15,5 – Azur”, Eforie Sud – zonele I si II, Jupiter si Cap Aurora, Navodari II, III – zona 1, IV – zona 1 si „Popas Navodari II”, Neptun I si II, Olimp zonele I si II, Saturn I si II, Vama Veche, „Cordon Venus-Saturn”, Venus I si II, si Gura Portitei -„Plaja Nord” sunt prelevate probe saptamanal, iar acestea arata ca apa este buna de imbaiere.

Desi aceste analize se efectueaza de o luna, turistii nu cunosc rezultatele lor. „In urma unui control efectuat pe litoral, am constatat ca turistii nu sunt bine informati cu privire la calitatea apelor de imbaiere si am dispus ca, de saptamana viitoare, buletinele de analiza a calitatii apelor Marii Negre sa fie facute publice, prin mai multe mijloace, respectiv prin afisarea de panouri in vecinatatea zonei de imbaiere si prin trimiterea de informari saptamanale catre mass-media”, a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *