Emisia de CO2 scumpeste transportul aerian

Din 2012, companiile aeriene vor efectua zboruri in limita cotei de CO2 alocate de autoritati dupa directiva Parlamentului European privind emisiile gazelor cu efecte de sera.

Parlamentul European a votat propunerea de directiva ce prevede includerea activitatilor de aviatie in sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera. Potrivit propunerii, toate activitatile de aviatie vor fi incluse in acest sistem, incepand cu 2012, adica emisiile provenite de la toate aparatele care aterizeaza si decoleaza de pe aeroporturile comunitare vor fi monitorizate. Propunerea nu se refera doar la companiile europene, ci si la cele intracontinentale.

“Companiile aeriene vor trebui sa isi gestioneze mai bine zborurile si sa investeasca in aparate de zbor performante din punct de vedere tehnologic, adica cat mai putin poluatoare”, ne-a explicat Korodi Attila, ministrul Mediului.
Publicitate

Potrivit acestuia, fiecarei companii aeriene i se va stabili o cota fixa de emisii de CO2, din care 85% va primi gratuit de la stat, iar restul de 15% va trebui sa si-o cumpere de pe piata libera.

Operatorii aerieni nu pot prevedea care vor fi efectele restrictiei asupra activitatii lor. “Este prematur sa ne pronuntam, atat timp cat mecanismul propriu-zis nu este pus la punct”, spune Gheorghe Racaru, director general al Blue Air.

Sursa: Cotidianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente