Apa dulce mult aduce

water2.jpg

Se pare ca aceasta este concluzia la care au ajuns cei preocupati de soarta planetei, si nu doar aceasta. Criza apei dulci, caci despre acest fenomen este vorba, devine cu trecere timpului un proces din ce in ce mai acut si sesizabil care, conform cercetatorilor, reprezinta in momentul actual a doua mare problema globala a secolului XXI, prima fiind, indiscutabil, cresterea populatiei planetei.

60% din organismul uman il reprezinta apa si aceasta configuratie trebuie mentinuta ca atare, pentru sanatatea noastra. Insa ingrijorarea specialistilor, cu privire la consumul apei dulci, nu consta exclusiv in consumul acesteia in scopul hidratarii populatiei.

Cercetatorii sunt de parere ca exista alte fenomene, atat geografice, cat si uman controlabile, care au determinat scaderea semnificativa a cantitatii de apa dulce pe suprafata planetei si acestea ar trebuie sa ne preocupe in mod deosebit. Astfel, chiar daca apa dulce este indispensabila supravietuirii, totusi cantitatea de apa folosita in scopul consumului industrial, agricol si casnic poate fi in anumite proportii controlata.

Un lucru cert este ca apa dulce reprezinta un procent destul de mic din cantitatea totala de apa de pe planeta, pe suprafata Pamantului existand 70% apa, din care doar 2,5% apa dulce, restul fiind sarata sau de natura oceanica. Din cea dulce, doar un procent este direct accesibila, sursa fiind izvoarele, lacurile, raurile, rezervoarele, apele subterane, restul regasindu-se in zonele polare, in cadrul formatiunilor glaciare si al zapezii.

Prin urmare, doar 000,7% din apa planetei este disponibila, ca sursa de supravietuire, pentru a ajunge populatiei actuale de 6,8 bilioane de oameni.

Distributia apei dulci nu este insa uniforma pe suprafata Pamantului. Exista unele zone geografice unde resursele de apa dulce sunt mai abundente, si altele care sunt mai sarace in apa dulce, in functie de asezarea geografica, clima si interventia industriala.

Cercetatorii au observat ca zonele cu cele mai bogate resurse de apa dulce sunt si cele mai putin populate. Spre exemplu, Amazonul dispune de 16% din apele curgatoare ale planetei, datorita pozitie geografice.

Cauzele?

Nu sunt putine. Iata doar cateva dintre ele:

Cresterea populatiei. In 2025 se estimeaza ca populatia Pamantului va fi de 8,7 bilioane de oameni, respectiv cu 2,6 bilioane mai mult decat in 1995. Din pacate distributia populatiei va fi neuniforma in raport cu cea a apei, zonele aride estimandu-se a fi cele mai intens populate.

Faptul ca, in timp ce cantitatea de apa dulce a planetei a ramas constanta de-a lungul vremii, populatia globului a crescut, a creat un dezechilibru natural foarte greu de restabilit.

Irigatiile. Proportional cu sporirea numarului populatiei, a crescut si consumul apei in agricultura, culturile intens irigate consumand aproximativ 70% din cantitatea de apa dulce a Terrei.

Poluarea. O mare parte din resursa de apa dulce a planetei este contaminata in urma activitatilor agricole si industriale, cu ingrasaminte chimice si pesticide, primul strat de apa al Pamantului continand cantitati destul de mari de nitrat si fosfat.

Schimbarea climatica. Se estimeaza ca pana in 2025, temperatura de suprafata Terrei va creste cu 1-2% C, ca rezultat al incalzirii globale. Unul din efectele imediate va fi ca in zonele aride apa dulce din rauri si lacuri va fi redusa in proportie de 40-70%, iar in regiunile mai reci sau la altitudini mai mari, precipitatiile vor fi mai intense iarna, si nu in anotimpurile calde, secetoase, asa cum ar fi de dorit.

Irosirea apei dulci. Scurgeri, inundatii, irigari excesive, consum industrial si casnic nemoderat, iata doar cateva exemple de proasta si ineficienta gestionare a apei dulci. Conform expertilor, dureaza cam 1400 de ani ca stratul subteran de apa al Pamantului sa se reumple, ceea ce ar trebui sa ne determine sa devenim mult mai atenti la felul in care folosim apa dulce.

Conform unor estimari calculate de Natiunile Unite, in 2025 in jur de 1,8 bilioane de oameni vor trai in zone aride cu apa dulce, mai exact aproximativ 2/3 din populatia lumii va locui in regiuni deficitare in apa dulce, ca urmare a uzului casnic si industrial, a irigatiilor si a schimbarilor climaterice.

Acest aspect trebuie sa ne atraga atentia si sa ne faca sa ne schimbam atitudinea si actiunile vizavi de aceasta resursa devenita din ce in ce mai rara, apa dulce, dar indispensabila supravieturii si traiului nostru. Prin urmare, trebuie sa invatam sa gestionam cat mai eficient cantitatea de apa dulce, si-asa putina, de care dispune Pamantul la acest moment.

In acest scop, ceea ce noi putem face este sa luam anumite masuri pentru conservarea acesteia, cum ar fi desalinizarea apei sarate, reducerea contaminarii apei, gestionarea eficienta si nu irosirea ei, atat casnic, cat si industrial si, nu in ultimul rand, demararea de campanii persuasive de informare si educare cu privire la rolul vital pe care apa dulce l-a avut, il are si-l va avea pentru planeta noastra.

Sursa : http://environment.nationalgeographic.com/environment/, http://www.unesco.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *