Apa potabila din Resita

Apa potabila din Resita

In prezent pe raza Municipiului Resita exista 16 surse de apa (izvoare + foraje) destinate consumului populatiei.

Atributiile DSP Caras-Severin sunt acelea de a verifica periodic potabilitatea acestora, am aflat de la dr. Dragos Luca, directorul acestei institutii. Parte din parametrii calitativi ai apei sunt verificate in laboratoarele DSP – CS, parte la Timisoara iar apele de imbaiere din stranduri sunt trimise, conform unui program national, la AquaTim din Timisoara si la Targu Mures pentru a le fi efectuate analizele necesare.

La ora actuala, din cele 16 izvoare, doar 8 sunt potabile iar restul sunt necorespunzatoare din punct de vedere bacteriologic si fizico-chimic. Primaria municipiului Resita a fost informata de starea calitativa a apei de la aceste izvoare, pentru ca acesteia ii revine obligativitatea sa inscriptioneze cu placute de avertizare daca apa pentru consumul populatiei este potabila sau nu. Conform statisticilor serviciului epidemiologic din cadrul DSP-CS, situatia de anul acesta al izvoarelor cu apa potabila este net superioara fata de anul 2010 cand pe raza municipiului de pe Barzava din cele 16 izvoare existente erau potabile doar doua.

Din cele 16 surse de apa la nivelul orasului, 4 sub forajele amenajate de Primaria municipiului in Parcul Siderurgistului si Parcul Tricolorului respectiv pe B-dul Muncii si str. Fagarasului. Conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate trei din acestea sunt potabile. La forajul din Parcul Tricolorului, concentratia de mangan depaseste valorile admise de Legea nr. 458/ 2002 republicata. Prin urmare, inspectorii de specialitate din cadrul primariei au obligativitatea de a curata sau inlocui dupa caz filtrul pentru remedierea problemei, am fost informati de Ildiko Szendrei, purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Resita.

Potrivit informatiilor obtinute de la dr. Dragos Luca, recent, la solicitarea primariei au fost efectuate verificari legate de calitatea apei in cazul celor 12 izvoare de pe raza orasului. Astfel, reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica din Caras-Severin au prelevat probele necesare in vederea analizarii bacteriologice, de catre laboratorul de microbiologie al institutiei, dar si fizico-chimice, de catre laboratorul AquaTim din Timisoara.

„Rezultatele analizelor arata ca, dintre cele 12 izvoare verificate, apa potabila au doar 5, cele de pe strazile: Fagarasului, Marului, Stancilor si Butovat, la numerele 1 si 2.

In cazul celorlalte sapte izvoare controlate s-a stabilit ca au apa nepotabila. Este vorba despre cele din: Aleea Zadei, zona Doman, Aleea Albastrelelor, Renk si strazile Caen, Victoriei si Butovat – nr. 3”, se arata intr-un comunicat remis redactiei.

In continuare publicam o statistica a izvoarelor publice si forajelor de pe raza municipiului Resita la care apa este sau nu potabila si cauzele potabilitatii sau nepotabilitatii acesteia:

 

Apa potabila:
Izvoarele publice de pe stazile: Fagarasului, Marului, Stancilor si Butovat nr. 1 si 2.
Forajele publice din: Parcul Siderurgistului, B-dul Muncii si str. Fagarasului/ Renk

 

Apa necorespunzatoare din punct de vedere bacteriologic:
Izvoarele publice: Aleea Zadei, Renk si strazile Caen, Victoriei si Butovat nr. 3

 

Apa necorespunzatoare din punct de vedere fizico-chimic
Forajul public din Parcul Tricolorului

Apa necorespunzatoare din punct de vedere bacteriologic si fizico-chimic:
Izvoarele publice: Aleea Albastrelelor si zona Doman.

SURSA: DSP- CS.

Populatia care este avertizata de nepotabilitatea apei prin placutele inscriptionate si totusi continua sa consume, o face pe proprie raspundere. De la dr. Dragos Luca, directorul DSP-CS am aflat ca efecte pe termen scurt si mediu nu sunt prea multe. Excesul de mangan, pe termen lung, poate afecta dezvoltarea copilului din punct de vedere neuromotor incetinindu-i cresterea.

Din punctul de vedere al calitatii apei la cismelele amplasate in zona Centru a municipiului Resita, am aflat ca apa este potabila deoarece acestea sunt racordate direct la sursa, adica la retelele de apa potabila ale orasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *