Statia de Epurare de la Facai are in prezent 80 de tone de namol de epurare pe care l-ar putea furniza fermierilor

Statia de Epurare de la Facai are in prezent 80 de tone de namol de epurare pe care l-ar putea furniza fermierilor

Statia de Epurare de la Facai are in prezent 80 de tone de namol de epurare pe care l-ar putea furniza fermierilor din Dolj

Dejectiile din canalizarea Craiovei ar putea fi folosite ca ingrasamant in agricultura. Acestea intra in Statia de Epurare de la Facai odata cu apele reziduale, rezultand in urma procesului de epurare sub forma de namol. In prezent, 80 de tone de namol sunt stocate la Statia de Epurare de la Facai in asteptarea fermierilor doljeni, interesati sa-l foloseasca. „In statie avem, dupa aproximativ un an de activitate, 80 de tone de namol. Sunt persoane interesate de folosirea acestuia ca ingrasamant. Au venit si s-au interesat agricultori care au terenuri agricole in Melinesti, Carcea. Poate fi folosit foarte bine ca ingrasamant natural. Si noi am observat ca acolo unde este astfel de namol, plantele sunt mult mai viguroase. Acest namol pastreaza umiditatea o perioada mai mare de timp“, a explicat Dumitru Dochia, sef Statie de Epurare Facai. In prezent, in tara, singurul judet in care se foloseste namolul rezultat in urma epurarii apelor uzate este Arad.

Atragerea fermierilor

In Dolj, se lucreaza la un proiect de constientizare a fermierilor pentru folosirea namolului pe terenurile agricole.
„Compania de Apa «Oltenia» SA (CAO) a elaborat impreuna cu consultantul pe fonduri de coeziune strategia privind valorificarea si eliminarea namolului rezultat de la statiile de epurare de la Facai, Calafat, dar si cele ce urmeaza sa se construiasca in Bechet, Filiasi, Rast, Cerat. In acest sens, a fost elaborat un plan de actiune cu rezolvare pe termen scurt si mediu. Acest plan cuprinde o serie de activitati la care vor participa urmatoarele institutii: Agentia pentru Protectia Mediului Dolj, Garda Nationala de Mediu, Administratia Locala, Administratia Judeteana. Printre metodele de eliminare a namolului s-a constatat ca utilizarea in agricultura ca ingrasamant natural este cea mai putin costisitoare. Studiul national efectuat cu privire la Strategia namolului a scos in evidenta ca aceasta metoda se poate aplica la nivel national pe 22% din terenul agricol. Valorificarea namolului in agricultura presupune o serie de masuri ce trebuie luate de Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice in vederea emiterii permisului de aplicare a namolului si de acceptare de catre fermieri. In acest scop, Compania de Apa «Oltenia» SA, prin planul de actiune, are de realizat o serie de masuri prin care se incearca constientizarea fermierilor cu privire la utilitatea acestui namol“, a explicat inginer Nicusor Stancu, din cadrul CAO.

Strategia CAO

Campania va demara din aceasta luna si va dura pana in luna decembrie, cu realizarea unor materiale publicitare. Primele intalniri in care se va dezbate problema utilizarii namolului de epurare pe terenurile agricole vor fi in luna martie a anului viitor. Campania se va incheia in luna mai 2013. Potrivit afirmatiilor reprezentantilor CAO, namolul de epurare trebuie sa fie testat intr-un laborator acreditat RENAR inainte de a ajunge pe terenurile agricole din Dolj. Namolul ar putea fi transportat gratuit de CAO pana la terenul agricol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *