Aproape 15 milioane de metri cubi de ape otravite ajung in raurile si paraiele din judetul Suceava

  0
  487
  Aproape 15 milioane de metri cubi de ape otrăvite ajung în râurile şi pâraiele din judeţul Suceava
  Aproape 15 milioane de metri cubi de ape otravite ajung in raurile si paraiele din judetul Suceava

  In cursul anului 2012, Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava a monitorizat, lunar, 95 agenti economici potential poluatori, care evacueaza ape uzate in resursele de suprafata, 41 dintre acestia avand ca activitate exploatarea agregatelor minerale.

  Directorul executiv, Corneliu Vornicu, a declarat ca, in urma analizelor fizico-chimice efectuate in laboratorul SGA, fata de limitele maxime admise, s-au constat frecvente depasiri la incarcatura de substante organice, reziduuri fixe, amoniu si suspensii, iesirea din limite fiind urmare a exploatarii necorespunzatoare a instalatiilor, cat si a uzurii morale a acestora.

  Potrivit sefului SGA, epurata corespunzator a fost putin peste o cincime din cei peste 22 de milioane de metri cubi de ape uzate evacuate in emisari. „Apele uzate provenite din aceste surse sunt ape menajere si ape industriale din ramurile extractiva, alimentara, prelucrare a lemnului, precum si din alte activitati, astfel ca, in cursul anului 2012, in reteaua hidrografica a judetului Suceava a fost evacuat un volum total de 20,2 milioane de metri cubi de ape uzate, epurandu-se corespunzator doar 22% din acest volum”, a declarat Corneliu Vornicu.

  Responsabilul SGA a atras atentia ca apa dulce din judetul Suceava trece, anual, printr-un proces de pierdere a parametrilor naturali, cauza constand in intensele procese de poluare cu apele uzate evacuate de catre aglomerarile umane si platformele industriale.

  „Pentru protectia si imbunatatirea calitatii apelor de suprafata, dar si a celor subterane, se impune retehnologizarea si dotarea statiilor de epurare cu treapta tertiara, care sa permita eliminarea compusilor cu azot si fosfor”, a accentuat directorul executiv al SGA, adaugand ca actualele statiile de epurare au doar trepte de epurare mecano-biologica. Corneliu Vornicu a reliefat ca operatorilor de apa sau agentilor economici care evacueaza ape uzate ale caror incarcare depasesc limitele maxime admise, li se aplica principiul „poluatorul plateste”.

  Astfel, in 2012, pentru depasirea concentratiilor maxime admise ale poluantilor din apele evacuate, SGA Suceava a luat masura penalizarii a 53 de agenti economici dintre cei controlati. Apele uzate incarcate cu diversi poluanti trebuie sa aiba concentratii care se incadreze in limitele maxime admise stabilite prin HG nr. 52/2005, astfel incat, dupa deversarea in receptorii naturali, acestea sa nu devina un potential pericol pentru sanatatea oamenilor.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.