Pe bani europeni, cadre didactice ale Facultatii de Stiinte din cadrul Universitatii din Oradea, alaturi de Institutul de Pescuit, Acvacultura si Irihatii HAKI din Szarvas, Ungaria, au monitorizat, vreme de mai bine de un an, ape curgatoare din Bihor, pentru a afla daca exista sau nu poluare cu medicamente.
Intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri, coordonatoarele proiectului Alexandrina Fodor si Gyongyosine Papp Zsuzsanna au prezentat concluziile proiectului, vestile fiind destul de bune: in apele Crisurilor concentratia de medicamente este mai mica decat cea cunoscuta in literatura de specialitate. Altfel spus, apele bihorene nu sunt poluate cu medicamente.
O explicatie a acestui fapt, au descoperit cercetatorii, ar putea sta in plantele acvatice. In probele de vegetatie luate din rauri, nivelul de poluare cu medicamente este semnificativ mai mare. „Se poate concluziona ca speciile vegetae, datorita capacitatii lor de bioacumulare, pot fi folosite la indeparatarea resturilor de medicamente din apele epurate pe cale naturala”, a precizat Fodor.
O problema depistata, insa, de cercetatori este existenta medicamentelor in pestii din apele din Bihor, mai precis urme de diclofenac in muschii pestilor, semn ca mediul acvatic are totusi de suferit de pe urma medicamentelor.
Studiul realizat de echipa romano-maghiara va fi folosit ca fundament pentru noi proiecte, care vor urmari efectele poluarii cu medicamente. Cei interesati pot consulta concluziile proiectului pe site-ul dedicat, www.pharmariver.eu.