Compania Selgros Cash & Carry Romania si Asociatia Chef Cezar au initiat un program de informare si invatare non-formala pe teme de nutritie, dedicat elevilor intre 7 si 14 ani, proiectul numindu-se „Sanatatea incepe din farfurie”.
Acesta isi propune educarea copiilor in vederea adoptarii unei alimentatii sanatoase si a fost lansat la 15 septembrie 2012. Proiectul prevede desfasurarea unor activitati informative si interactive intr-un cadru organizat in colaborare cu institutiile scolare si are in vedere alegerile facute in viata de zi cu zi in ceea ce priveste hrana, invatand copiii sa identifice si sa aleaga pentru consum produsele naturale, sanatoase si locale.
Metoda folosita este specifica unui program de educatie gastronomica, avand la baza munca de cercetare a unei echipe de profesionisti. In cadrul unor intilniri gazduite de scolile generale partenere, specialistii in nutritie implicati in proiect vin in fata copiilor pentru a sustine prezentari interactive pe teme specifice nutritiei sanatoase.
Elevilor participanti li se ofera oportunitatea de a asimila metode de a cunoaste si evalua alimentele, facandu-i mai constienti cu privire la alegerile facute in viata de zi cu zi in privinta hranei. Initiatorii programului au editat o brosura informativa care va fi distribuita elevilor beneficiari ai proiectului.
Brosura „Sanatatea incepe din farfurie” este disponibila gratuit in toate magazinele Selgros din Romania, astfel incat proiectul sa poata fi preluat si multiplicat, la nivel local, prin intermediul cadrelor didactice sau al parintilor interesati de subiectul campaniei.
Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 – 14 ani vor fi beneficiarii directi ai proiectului, insa initiatorii doresc si implicarea parintilor si a educatorilor. Aratandu-li-se dezavantajele unei alimentatii nesanatoase si atuurile celei sanatoase, copiii vor fi indrumati pe mai departe de catre parinti sa faca alegerile bune pentru alimentatia lor corecta si pentru creearea unor comunitati sanatoase pe viitor.
Campania este cu atat mai necesara, cu cat procentul copiilor cu boli cauzate sau agravate de alimentatia precara este tot mai mare. Afectiuni cum ar fi diabetul, obezitatea sau problemele cardiace sunt tot mai regasite in randul tinerilor.
Asociatia Chef Cezar – Stil de viata sanatos deruleaza de doi ani proiecte de educatie alimentara. Cel mai important eveniment educativ realizat de asociatie pana in prezent este tabara „Vara gastronomica”, care a avut loc in anul 2011 in colaborare cu Asociatia Slow Food Turda. Asociatia este condusa de Cezar Munteanu – Chef Rotisseurs du Bailliage de Roumanie, un bucatar cu peste 20 de ani de experienta in arta culinara.
Selgros opereaza in Romania un numar de 19 magazine de tip cash&carry (unul fiind la Ploiesti) si face parte din grupul elvetian TransGourmet Holding SE, care este a doua companie ca marime in Europa in sectorul de comert cash&carry si food service.