Aproape 15.000 de dosare in valoare de peste 87 milioane lei, depuse de catre persoanele fizice in Programul „Casa Verde”

0
621
Aproape 15.000 de dosare in valoare de peste 87 milioane lei, depuse de catre persoanele fizice in Programul "Casa Verde"

Programul „Casa Verde” pentru persoane fizice a contabilizat, pana la ora actuala, aproape 15.000 de dosare depuse, in suma de peste 87 milioane de lei, a declarat miercuri (24 noiembrie 2010) in deschiderea editiei a III-a a Targului dedicat energiilor regenerabile „Renexpo”, de la Sala Palatului, Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor (MMP).

„Ministerul (Mediului si Padurilor, n.r.) a inceput doua programe importante. Vorbim despre „Casa Verde” si programul privind producerea de energie din surse regenerabile. In cazul primului program, pentru care au fost alocate 110 milioane de lei, pana in prezent au fost depuse 14.315 dosare, in valoare de 87.104.506 lei. Totodata, in cazul celui de-al doilea program, sesiunea a fost inchisa si se afla in faza de analiza a celor 105 dosare depuse.

Valoarea alocata acestui program este de 440 milioane lei”, a afirmat Apostol. Potrivit oficialului MMP, Romania face eforturi sa investeasca in domeniul energiilor regenerabile, desi nu este vorba despre sume mari.
„Despre energia regenerabila vorbeam in trecut intr-un mod mai restrans. Romania incearca sa investeasca acum. E drept, nu sunt sume foarte mari, dar este important sa punem samanta si sa aratam ca noi cei care avem bani pe mana putem arata sensul in care ne miscam.
Anul acesta fost Anul International al Biodiversitatii, anul viitor este Anul International al Padurii, iar aceasta expozitie (Renexpo 2010, n.r.) se muleaza perfect pe ideea Ministerului Mediului si Padurilor”, a subliniat Cristian Apostol.
Conform datelor oficiale, in perioada iulie – octombrie, in cadrul Programului „Casa Verde” pentru persoane fizice, au fost efectuate de catre MMP aproape 300 de plati prin Fondul de Mediu.
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) informeaza, totodata, ca exista 940 de proiecte aprobate in „Casa Verde 2010” pentru persoane fizice, in valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, pentru care se vor semna contractele incepand cu data de 2 decembrie 2010.
Conform AFM, la capitolul proiecte respinse, lista cuprinde 156 dosare, pe motive tehnice ce tineau fie de nerespectarea valabilitatii unor documente depuse la dosar, fie de existenta unor creante bugetare din partea solicitantilor.
Ulterior, dupa analizarea contestatiilor, Comisia de analiza din cadrul AFM a admis 10 proiecte in valoare totala de 16.800 de lei. Prima etapa din 2010 a Programului „Casa Verde” destinat persoanelor fizice a debutat la data de 1 iulie 2010, avand alocata din Fondul pentru Mediu suma de 110 milioane de lei.
Bugetul destinat programului a fost repartizat pe judete, proportional cu numarul de locuitori, cea mai mare suma fiind alocata bucurestenilor, respectiv 9,77 milioane lei, iar cea mai mica judetului Covasna – 1.128.611 lei.
„Casa Verde” pentru persoane fizice consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru Mediu, in functie de tipul instalatiei de incalzire pentru care a optat beneficiarul, dupa cum urmeaza: pana la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, pana la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura, si pana la 6.000 de lei pentru instalatii de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Persoanele fizice si-au putut depune dosarele de finantare nerambursabila la agentiile judetene de mediu din localitatile unde domiciliaza. O persoana a avut posibilitatea sa depuna, in cadrul sesiunii de finantare, un singur proiect, dar in acelasi proiect a putut cumula doua tipuri de instalatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.