Aproape 300 de mari poluatori risca inchiderea pana la sfarsitul lunii

Peste 280 de companii mari poluatoare risca sa fie inchise la 30 octombrie, daca nu incep demersurile pentru alinierea la standardele europene, a declarat ieri Nagy Levente, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Mediului. Ca sa nu fie amendate, companiile trebuie sa obtina si autorizatia integrata de mediu si sa respecte Directiva 96/61/CE.

Aceasta prevede realizarea unui sistem integrat pentru prevenirea si reducerea emisiilor in atmosfera, sol sau apa. Romania are 660 de societati mari poluatoare, care ar trebui sa se alinieze Directivei. 130 dintre ele au obtinut de la UE o perioada de tranzitie de 10, 12 sau 14 ani pentru a face investitii care sa reduca poluarea. Aici este vorba despre societati mari, cu plan de conformare si investitii pe termen lung: Sometra, Arpechim, Azomures si Mital Steel.

“A trecut timpul in care mai puteam taragana. Daca nu ne conformam, UE poate cere declansarea procedurilor de infringement (acordarea unor amenzi uriase pentru nerespectarea obligatiilor asumate in Tratatul de Aderare). Acesti bani nu ii va plati agentul economic, nu ii va plati Agentia de Mediu, ci statul roman. Asta inseamna ca banii vor pleca din buzunarul oamenilor, al meu, al dumneavoastra, al parintilor si fratilor nostri”, a declarat Levente Nagy. El a adaugat ca, la sfarsitul lunii, trei societati vor fi sigur inchise: Cerolo Craiova, ICMP Baia Mare si Casirom Turda.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente