Aproximativ 5.000 de biciclisti i-au cerut sambata lui Oprescu piste speciale in capitala

Aproximativ 5.000 de biciclisti i-au cerut sambata lui Oprescu piste speciale in capitala
Aproximativ 5.000 de biciclisti i-au cerut sambata lui Oprescu piste speciale in capitala

Aproximativ 5.000 de biciclisti participa, sambata, la un mars de protest in Capitala, cerand amenajarea pistelor speciale pe carosabil, dar si demisia primarului Sorin Oprescu, circulatia auto fiind restrictionata pe traseul lor.

Participantii la mars s-au strans de la ora 14.00 la intrarea din Piata Charles de Gaulle in Parcul Herastrau, avand ca destinatie Parcul Tineretului. Timp de aproximativ un sfert de ora, ei au blocat circulatia pe ambele sensuri pe Podul Basarab.

In prezent, participantii la mars se deplaseaza in grup compact, iar traficul auto este asigurat in continuare pe traseul acestora, cu restrictii minore, de cateva minute, a declarat purtatorul de cuvant al Birgazii Rutiere a Capitalei, Andrei Codau.

Traseul biciclistilor include si inconjurul Palatului Parlamentului, cei care doresc putandu-se alatura astfel protestatarilor fata de proiectul de la Rosia Montana, care si-au propus formarea unui lant uman in jurul acestei cladiri, sambata dupa ora 18.30.

In cadrul acestui protest, biciclistii cer demisia primarului Sorin Oprescu, invocand: neaplicarea masurilor de siguranta rutiera, incurajarea transportului motorizat, lipsa unei viziuni pentru cresterea calitatii vietii, mentinerea in functii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de receptia ilegala a pistelor pentru biciclete si neaplicarea masurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri ca toate obiectivele rutiere reabilitate si cele noi au prevazute piste pentru biciclisti pe carosabil, iar, acolo unde locul nu permite, acestea vor fi trasate pe trotuare.

Potrivit lui Sorin Oprescu, decizia amplasarii pistelor si pe carosabil a fost luata in urma discutiilor avute cu reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale, in cadrul grupurilor de lucru dedicate „chestiunii pistelor de biciclisti”.

„Nu oricum si in orice conditii poti sa construiesti, pana cand nu exista studiile de specialitate, si ma refer aici la pistele de biciclete asezate pe carosabil, pe calea rutiera, pentru care trebuie sa ai si cadru legislativ”, a precizat Oprescu care a mentionat ca studiile in intersectii in special pe cele doua axe principale de transport din Capitala, N-S si E-V, au fost demarate impreuna cu reprezentantii ONG-urilor.

Potrivit primarului general, in prezent, dupa ce politia a „suspendat” aproximativ 40 de piste de biciclete, in Capitala, au ramas doar 18 „viabile”, iar acestea se intind doar pe cativa kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *