Aproximativ 64 la suta dintre bulgari sprijina construirea unei centrale nuclare la Belene, iar 26 la suta se opun proiectului, scrie luni (6 iunie 2011) cotidianul sofiot Novinar, citand un studiu de opinie efectuat de agentia Afis.
Studiul, efectuat in luna mai, arata ca numarul sustinatorilor proiectului nu s-a diminuat semnificativ fata de toamna anului precedent.
Incidentul de la in centrala japoneza Fukushima a influentat totusi opinia publica din Bulgaria. 43 la suta dintre particiantii la studiu afirma ca parerea lor despre proiectul Belene nu s-a schimbat dupa dezastrul don Fukushima, 37 la suta sustin ca pozitia lor nu mai este atat de categorica cum a fost, iar 11 la suta spun ca cele intamplate in Japonia au confirmat parerea lor.
Potrivit sondajului, 72 la suta dintre bulgarii de peste 18 ani cred ca soarta proiectului Belene trebuie decisa printr-un referendum, 15 la suta se opun organizarii referendumului, iar 13 la suta nu au nicio parere.
Bulgaria intentioneaza sa construiasca o centrala nucleara in orasul Belene, pe malul Dunarii. Centrala urmeaza sa fie dotata cu doua reactoare de 1.000 MW fiecare si va fi construita de compania rusa Atomstroyexport.
Planurile initiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Nationala de Electricitate NEK, sa detina o participatie de 51% in viitoarea centrala. Restul de 49% urma sa fie vandut companiei germane RWE. Realizarea proiectului a ajuns insa in impas dupa ce in luna octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din proiect.
Ministrul bulgar al economiei si energiei Traicio Traikov a declarat atunci ca Bulgaria va cauta alti investitori. Soarta proiectului ramane incerta, Sofia amanand de mai multe ori luarea unei decizii finale in ceea ce priveste construirea centralei.
Proiectul este sustiut de Partidul Socialist bulgar, de opozitie, in timp ce Verzii si Alianta Albastra (de centru dreapta) se opun categoric. Pozitia partidului GERB (centru-dreapta), aflat la putere la Sofia, este neclara. Premierul Borisov si alti inalti reprezentantii ai partidului au facut mai multe declaratii contradictorii referitor la centrala de la Belene.
Intr-o alta ordine de idei, ziarul Trud il citeaza pe premierul bulgar Boiko Borisov care afirma ca guvernul a decis deja majorarea pensiilor, in urmatoarele zece urmand sa se calculeze cu cate exact vor creste acestea.
Borisov a spus ca s-a decis ca pensionarii sa nu primeasca un supliment la pensiile doar in luna iulie, asa cum era anuntat mai devreme, ci sa fie aplicata o majorare. Am decis sa majoram permanent pensiile ca sa nu fim acuzati ca acordam un supliment doar cu ocazia alegerilor prezidentiale si locale care vor avea loc la toamna, a spus Borisov duminica.
Premierul a adaugat ca la urmatoarea sedinta a guvernului va fi luata o decizie privind majorarea salariului minim pe economie cu 15 euro. Acesta urmeaza sa creasca de la 120 euro la 135 euro. Borisov a motivat aceasta decizie cu faptul ca tara a inceput sa iasa din criza si prin urmare veniturile la buget au crescut.