Asociatia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius deruleaza, incepand din luna august a acestui an, un proiect de mediu care are ca obiect intocmirea planurilor de management pentru sapte arii protejate din judetul Bihor. Este vorba de Crisul Negru, Crisul Repede – amonte de Oradea, lacurile de acumulare de pe Crisul Repede, Defileul Crisului Negru, lunca inferioara a Crisului Repede, Diosig si Valea Iadei.
Proiectul, care beneficiaza de finantare europeana, se desfasoara pe o durata de 36 de luni si are ca scop identificarea speciilor si habitatelor care nu se afla in evidentele Ministerului Mediului. Potrivit lui Mihai Togor, presedintele Aqua Crisius, proiectul urmareste elaborarea unor planuri de management eficient al acestor arii protejate. „Vom face studii pentru identificarea tuturor speciilor si habitatelor din aceste arii. Conform situatiei de la Ministerul Mediului, in aceste zone sunt evidentiate 104 specii si 11 habitate naturale, dar noi am constatat ca sunt mult mai multe specii de plante si animale care necesita protectie. Acest lucru trebuie insa dovedit”, sustine Mihai Togor, beneficiar al proiectului in calitate de custode al celor sapte arii protejate vizate. Printre speciile pe care spune ca le-a observat in aceste zone si care nu sunt in evidenta Ministerului Mediului, acesta a mentionat vidra, rasul, capra neagra, care ar exista in Valea Iadei, ursul si lupul, care pot fi intalniti, cel putin in tranzit, in aceeasi arie protejata, dar si pasari, cum ar fi pescarelul albastru.
Acesta din urma, sustine Togor, poate fi observat inclusiv in Oradea, in zona Splaiul Crisanei. Valoarea proiectului este de 2466.042 lei, din care 90% sunt alocati din fonduri europene de mediu, contributia Guverului Romaniei fiind de 10%. Din acesti bani vor fi cumparate echipamente performante necesare identificarii, studiului si monitorizarii speciilor din ariile naturale de pe Crisul Repede si Crisul Negru, jumatate din suma prevazuta in proiect urmand sa fie cheltuita pe studiile ce vor fi efectuate de cercetatori. Mihai Togor a anuntat ca in perioada urmatoare va fi organizata licitatia prin care sa fie aleasa institutia de specialitate care se va ocupa de cercetarea in teren. Activitatea de cercetare se va desfasura pe o suprafata totala de 11.413 hectare de teren si se va concretiza prin realizarea a 13 studii, 18 baze de date, 42 de harti si 29 de harti in format GIS. Planurile ce vor fi intocmite vor trebui avizate de Agentia de Protectia Mediului, dupa care vor fi organizate dezbateri publice in toate localitatile pe teritoriul carora se afla ariile protejate cuprinse in proiect. Astfel, vor fi organizate 29 de evenimente de consultare publica la care va fi ceruta parerea a 1.600 de persoane. La final, planurile de management vor ajunge la Ministerul Mediului, pentru a fi aprobate. Odata adoptate, ele vor deveni obligatorii pentru administratiile publice locale din zonele respective.