Aquascaping, tehnica reconstruirii ecosistemelor subacvatice

Acvariile exotice atrag zilnic sute de vizitatori

Muzeografii galateni au amenajat intr-un acvariu cu 1.200 de litri de apa un ecosistem specific zonei tropicale, cu plante si specii de pesti de apa dulce.

In cadrul Acvariului de la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii (CMSN) Galati vizitatorii pot admira doua acvarii ceva mai deosebite, care atrag privirile prin mai multa culoare, plante acvatice interesante si sute de vietuitoare subacvatice. Este vorba de aquascaping, o constructie arhitecturala acvatica in care se dezvolta plante de apa specifice zonei tropicale. In acvariul cu 1.200 litri de apa e reprodus un ecosistem de apa dulce, cu ajutorul unor dotari speciale.

Dr. Gabriela Grigoras, muzeograf in cadrul Acvariului, vorbeste cu pasiune despre Aquascaping, acest adevarat tablou viu pe care il monitorizeaza. „Un acvariu trebuie sa fie mai mult decat un «cub de apa». In aquascaping, fiecare echipament ce deserveste micul ecosistem artificial substituie un mecanism pe care natura il poseda, in perfectiunea sa, astfel incat fiecare veriga vie a acvariului, plantele, nevertebratele, pestii etaleaza particularitatile biologice de forma, culoare si, dupa caz, chiar comportament, in mod similar mediului natural din care provin”, spune muzeograful.

Spre exemplu, un temporizator monitorizeaza temperatura la parametrii tropicali, controleaza parametrii fizici si chimici ai apei, precum si durata de iluminare. Flora subacvatica din acvariu e formata din 30 de specii de plante de apa specifice zonei tropicale. Fauna din acvarii este diversa, fiind compusa din nevertebrate si pesti: trei specii de pesti si trei specii de creveti, alese astfel incat sa indeplineasca atat un rol estetic, dar si unul functional in cadrul ecosistemului. Vizitatorii vor putea vedea aici pestele neon, tetra cu nasul rosu sau pestele consumator de alge Sae. Un adevarat spectacol de miscare este oferit de sutele de creveti Amano sau Red.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *