Array

Arad: Program de realizare a pistelor pentru biciclisti

Arad: Program de realizare a pistelor pentru biciclisti

Municipiul Arad va participa la programul de realizare a pistelor pentru biciclisti, finantat din Fondul pentru Mediu, obiectivul urmarit fiind crearea unei retele de piste de-a lungul falezei Muresului si in zona centrala a municipiului.

Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti are ca obiect finantarea nerambursabila din Fondul pentru Mediu a proiectelor care vizeaza realizarea pistelor de biciclisti in scopul diminuari efectelor poluarii aerului asupra mediului si sanatatii populatiei, cauzate de emisiile de gaze de esapament de la autovehicule. Consilierii locali au aprobat, luni, proiectul de hotarare care prevede participarea municipiului Arad la „Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti”, pentru obiectivul „Amenajare piste de ciclisti pe faleza Mures”.

Prin acest proiect se doreste crearea unei retele de piste de ciclisti de-a lungul falezei Muresului si in zona centrala a municipiului, care va asigura pentru ciclisti conditii optime de circulatie si siguranta, va contribui la descurajarea transportului auto si la descongestionarea traficului rutier prin utilizarea acestui mijloc de transport ecologic.
Contributia municipiului Arad la realizarea proiectului este in valoare de 5.949.419 lei inclusiv TVA. „Necesitatea amenajarii pistelor pentru ciclisti in municipiu este dictata atat din considerente functionale, cat si din dorinta implementarii intr-o etapa viitoare a unui sistem coerent la nivelul intregului municipiu care sa permita deplasari fluente si in conditii de siguranta a cetatenilor care aleg bicicleta ca mijloc de deplasare/transport, mijloc de transport care se remarca prin aspectul sau ecologic”, se arata in proiectul de hotarare.

Lungimea totala a traseelor pistelor este de 13,8 kilometri, iar latimea va fi variabila, cuprinsa intre 1 metru in zona Bulevardului Revolutiei, unde se propune amenajarea de piste cu un singur sens pe fiecare parte a bulevardului, si 3 metri, unde spatiul existent permite acest lucru. In cazul in care proiectul va primi finantare, pistele vor fi amenajate pe trei tronsoane. Primul tronson cuprinde cinci sectoare, unul intre podul rutier Subcetate si strada M. Olinescu, unul intre strada M. Olinescu si podul Decebal, unul intre podul Decebal si podul Traian, unul intre podul Traian si viitorul pod peste raul Mures, din zona centurii de ocolire a orasului si unul intre viitorul pod peste Mures si limita administrativa a municipiului Arad.
Tronsonul al doilea cuprinde un singur sector, intre podul Subcetate si Strandul Neptun, in timp ce tronsonul al treilea este, de asemenea, format dintr-un singur sector, cuprins intre Teatrul de Stat Arad si Piata Podgoria, cu un racord la pista de ciclisti de pe faleza Mures, pe strada I.C. Bratianu.

Realizarea obiectivului, estimata la 36 de luni, va contribui la ameliorarea calitatii mediului si la diminuarea surselor de poluare prin atragerea unui numar mai mare de participanti la acest tip de transport, spun cei din administratia locala aradeana. Selectia proiectelor in vederea aprobarii finantari se realizeaza in baza unor criterii prevazute in Ghidul de finantare, criterii ce se refera la lungimea pistei de biciclisti, tipul de amenajare, amplasamentul pistei, proiecte de rute alternative pentru preluarea traficului ciclist de pe drumurile europene si nationale, contributia proprie si analiza cost oportunitate. Valoarea totala a proiectului este de 8,4 milioane lei, valoarea eligibila a proiectului fiind de 7,1 milioane lei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente