Opozantii proiectului minier de la Rosia Montana: „Nu vom vinde niciodata”

Opozantii proiectului minier de la Rosia Montana: "Nu vom vinde niciodata"

Decizia Ministerului Culturii de a emite, prin intermediul Directiei pentru Cultura Alba, certificatul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic din Rosia Montana a starnit reactii pro si contra din partea sustinatorilor si opozantilor proiectului minier din Muntii Apuseni.

Decizia Ministerului Culturii de a emite, prin intermediul Directiei pentru Cultura Alba, certificatul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic din Rosia Montana a starnit reactii dure din parte opozantilor proiectului minier. De celalata parte, reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) considera ca acest document va permite derularea celui mai important program de investiti in domeniul protejarii patrimoniului, din Romania.

80 la suta din proprietati cumparate

Pe Aceeasi Tema

Istoricul Ioan Piso despre certificatul de descarcare arheologica pentru Rosia Montana: „Un act ilegal si scarbos“

Certificat de descarcare arheologica pentru masivul Carnic din Rosia Montana
Asociatia Alburnus Maior din Rosia Montana a fost in ultimii 10 ani una dintre organizatiile care s-au opus in mod constant proiectului initiat de RMGC. „Vom ataca certificatul de descarcare arheologica in jutitie. Acest certificat a mai fost anulat odata de instanta definitiv si irevocabil in anul 2004. Ministerul Culturii a emis ilegal documentul. Ministrul Culturii si cel de la Mediu ar trebui sa demisioneze. Chiar daca RMGC va obtine toate aprobarile, proiectul tot nu se va realiza. Atata vreme cat sunt oameni care nu vor sa isi vanda proprietatile, proiectul nu poate sa inceapa. Nu vom vinde niciodata“, a spus Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

RMGC a cumparat 80 la suta din proprietatile ce are urma sa fie afectate de proiectul minier. Au mai ramas de achizitionat, potrivit presedintelui Alburnus Maior, aproximativ 200 de proprietati, terenuri si constructii.

RMGC insista pe salvarea patrimoniului

Reprezentantii RMGC insista, in strategia lor de comunicare, pe importanta certificatului de descarcare arheologica in domeniul restaurarii patrimoniului si nu pe faptul ca documentul era esential in procedura de autorizare a investitiei.

„Descarcarea arheologica va permite derularea celui mai important program de restaurare si de protejare a patrimoniului din Romania, in valoare de 70 de milioane de dolari. Toate monumentele istorice din Rosia Montana, dar si din Abrud si Campeni, vor fi restaurate si introduse intr-un circuit turistic. Vor fi restaurate segmente importante din galeriile romane pentru accesul turistilor. Se vor face investitii in infrastructura, se vor construi hoteluri si alte facilitati. Vom transforma zona intr-o destinatie turistica“, a spus Dragos Tanase, directorul general RMGC.

Certificatul de descarcare arheologica a masivului Carnic va permite finalizarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, derulata in prezent la nivelul Ministerului Mediului. Ulterior ar urma sa fie emis acordul de mediu de catre minister, iar, in final, Consiliul Judetean are competenta de a elabora autorizatia de constructie pentru proiect. „Nu putem sa ne pronuntam in legatura cu momentul in care va incepe investitia. Suntem deschisi si participam in continuare la clarificarea tuturor aspectelor privind evaluarea proiectuluiu“, a completat Dragos Tanase. Compania Rosia Montana Gold Corporation este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari detin 0,23% din titluri.

Trebuie Hotarare de Guvern

Conducerea Consiliului Judetean Alba isi mentine parerea pozitiva in legatura cu proiectul minier. „Certificatul de descarcare arheologica este un pas important care va aduce mai aproape momentul in care Consiliul Judetean va elibera autorizatia de constructie. Investitia va scoate din saracie o zona importanta a judetului Alba. Este foarte importanta si luand in considerare criza economica din Romania“, a spus presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel. Nici acesta nu a putut preciza cand se va emite autorizatia de constructie. „Mai sunt pasi de facut la Bucuresti. Trebuie si o hotarare de Guvern care sa aprobe analiza realizata de Ministerul Mediului“, a spus Dumitrel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *