Circa 5600 de tone de peste vor putea fi capturate in Delta Dunarii in anul 2011, cu 700 de tone mai putin fata de anul acesta. Din aceasta cantitate, 2.386 tone vor fi capturi comerciale, 2.500 de tone resursa alocata populatiei locale din Delta Dunarii si 700 de tone sunt alocate pescuitului sportiv.
Aceasta chiar si in conditiile in care, potrivit raportului ARBDD, in complexele lacustre din Delta Dunarii exista o tendinta de crestere a efortului de pescuit, rezultat din cresterea numarului de pescari si a uneltelor utilizate care are ca efect cresterea presiunii asupra resursei pescaresti.
„Din analiza efortului de pescuit pe diferite zone de cercetare din RBDD s-a observat clar tendinta de crestere a efortului cu riscul supraexploatarii stocurilor”, se precizeaza in raport.
In Delta Dunarii exista 42 de organizatii de pescari, legal constituite, iar cotele de captura s-au stabilit pe specii si pe zone de valorificare pentru fiecare organizatie de pescari. Permisele de pescuit sunt individuale, cu limitarea numarului de unelte si marcarea acestora. In baza actelor de reglementare emise de Administratia Rezervatiei sunt stabilite zone clar delimitate pentru pescuitul in scop comercial, familial sau sportiv/recreativ, cota alocata, perioadele de interdictie si de restrctie, speciile
periclitate sau protejate, accesul la speciile valorificabile in scop comercial.
Conform datelor inregistrate de ARBDD, captura raportata in ultimii 10 ani a fost de circa 3.000 de tone cu un minim de 2.090 de tone in anul 2009. In raportul ARBDD se precizeaza totusi ca dinamica din ultimii ani trebuie totusi interpretata cu retinere, valorile fiind deformate datorita dezvoltarii „pietei negre” care atrage o mare cantitate din pestele pescuit, precum si a braconajului.