Arborii monumentali- istorie vie

Lemnul si padurile sunt elemente fundamentale din compozitia peisajului si contribuie la perceptia cotidiana a mediului nostru ambiant.
arbori monumentali
Prezenta ori absenta copacilor si tipurile lor sunt printre factorii care califica peisajul, insa, anumite exemplare, datorita caracteristicilor pe care le au, devin o referinta culturala si patrimoniala a unui teritoriu.
Geografia noastra este presarata de arbori care fac astazi parte integranta din patrimoniul nostru peisager colectiv. Este vorba, in general, de arbori de talie mare, care se disting printr-o mare frumusete si printr-o varsta venerabila. Un mare numar dintre acestia apartin istoriei si traditiei populare, deoarece sunt martorii unor fapte istorice sau isi gasesc locul in basme sau legende locale. Unii au fost ridicati la rang de simbol prin contributia pe care au avut-o la cimentarea identitatii unei tari, a unei familii, a unei idei. Majoritatea acestor arbori de exceptie au nume de persoane, iar aceasta personificare i-a inspirat pe artisti, fie ei scriitori, pictori sau sculptori.
Acesti arbori, numiti monumentali si remarcabili, au partea lor de contributie la perceptia unei alte dimensiuni a peisajului: perspectiva temporala.
Arborii monumentali prezenti pe teritoriul diferitelor tari sunt, din nefericire, din ce in ce mai rari. Dezvoltarea urbana a oraselor si a satelor, extinderea de noi infrastructuri, transformarile care intervin in lumea rurala, nu merg mana in mana cu respectful fata de asemenea monumente vii, adevarate simboluri. Dar ei impiedica acest proces de extindere, deoarece radacinile lor patrund pe sub sosele sau trotuare, ramurile lor deterioreaza acoperisurile, astfel incat s-a ajuns sa fie taiati putin inainte ca importanta lor sa fie recunoscuta.
Dar factorul uman nu este singurul responsabil de disparitia unora dintre exemplare. Ciclul vietii in natura are propriul sau ritm, iar ploile si furtunile, bolile si atacurile parazitare coplesitoare sunt alti factori responsabili de disparitia lor.
La disparitia arborilor monumentali din Europa concureaza in mod nefast catastrofele naturale si actiunea omului. Daca padurea tropicala, care acum da semne ca s-ar reface, va ajunge la maturitate in zeci de ani, un arbore monumental, incarcat de valoare istorica, un simbol al unei comunitati, al unui popor, ramane, dupa moarte, doar in memoria comuna a acestuia.

Sursa: Catpaisatge.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *