ArcelorMittal inchide halda de zgura

Combinatul nu mai are unde sa-si depoziteze deseurile, deoarece halda a fost inchisa de Agentia pentru Protectia Mediului. Autoritatile sustin ca a fost incalcat acordul de mediu, iar nerespectarea, in continuare, a legii aduce amenzi de 100.000 de euro pe zi.
halda de zgura
Vechea halda de zgura de la ArcelorMittal Galati a fost inchisa astazi de Agentia pentru Protectia Mediului. Cele peste 59 de milioane de tone de deseuri depozitate aici au blocat partial cursul raului Malina, formandu-se astfel o balta imensa, poluata cu cianuri, plumb sau suspensii.

Apa contaminata se infiltreaza in panza freatica si se scurge apoi in raul Siret.

Administratia combinatului a anuntat ca va opri activitatea de depozitare a deseurilor in halda deschisa in anul 1968 si ca va folosi cea mai mare parte a zgurilor in alte industrii, eliminand restul de deseuri cu ajutorul companiilor autorizate.

Combinatul a primit doua amenzi a cate 35.000 de lei din partea Directiei Apelor Prut, dupa ce a blocat cursul raului Malina, ca urmare a alunecarii deseurilor din halda de zgura.

In urma cu o saptamana, a fost amendat cu 100.000 de lei de Garda de Mediu Galati pentru nerespectarea planului de conformare din Autorizatia Integrata de Mediu, ce presupunea ca ArcelorMittal sa finalizeze operatiunile de pregatire pentru inchiderea haldei.

Autorizatia de mediu poate fi anulata

Combinatul produce zilnic 2.000 de tone de deseuri. Prin avizul de mediu nr. 37 din 2008 si-a asumat mai multe obligatii legate de inchiderea haldei, pe care nu le-a respectat, printre care si pe aceea de a construi un nou depozit de deseuri.

In ultimele sase luni insa, ArcelorMittal nu a respectat niciunul dintre termenele asumate, in conditiile in care acordul de mediu a expirat deja, iar posibilitatea unei prelungiri este exclusa. Conducerea combinatului a reusit numai sa constituie fondul pentru inchiderea haldei si sa intocmeasca planul de interventii in caz de accidente si de poluari accidentale.

“Dintre cele noua masuri asumate, au fost respectate de catre ArcelorMittal numai trei, fapt ce poate duce chiar la anularea autorizatiei de mediu a combinatului”, a declarat Ingrid Miron, directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului Galati.

Mihai Turcu, comisarul-sef al Garzii de Mediu Galati, spune ca halda de zgura este monitorizata si ca se vor lua masuri dure, in ciuda zvonurilor ca ArcelorMittal ar avea un statut privilegiat. “Nu vom cocolosi pe nimeni si vom aplica amenda maxima cat de des ne permite legea. Exista un program de conformare ce trebuie respectat, iar daca va fi incalcat, vom lua masuri”, a subliniat Mihai Turcu.

“Exploatarea haldei va continua”

Florenta Ghita, purtatorul de cuvant al combinatului, spune ca ArcelorMittal va deschide un nou depozit de gunoi in care se vor aduna temporar deseuri, in vederea procesarii sau eliminarii. Exploatarea actualei halde va continua insa, fiind facuta in exclusivitate de companii din afara combinatului siderurgic.

“Activitatea de depozitare in actuala halda a fost oprita inainte de 16 iulie. Exploatarea haldei va continua, fiind exclusiv executata de companii externe, iar ArcelorMittal Galati va deschide un nou depozit pentru procesarea deseurilor. Aici vor fi depozitate temporar materiale precum caramizi refractare, moloz, piatra de var”, a spus -Florenta Ghita.

Dintre cele noua masuri asumate, au fost respectate de catre ArcelorMittal Galati numai trei.
Ingrid Miron
directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului Galati

Nu vom cocolosi pe nimeni si vom aplica amenda maxima cat de des ne permite legea.
Mihai Turcu
comisarul-sef al Garzii de Mediu Galati

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente